GroenLinks en Laren passen goed bij elkaar: beide zijn groen, betrokken en actief. We willen dat iedereen in Laren op haar of zijn manier invulling kan geven aan een gezond en zinvol bestaan. De meeste van ons doen dat al. Voor degenen die daarbij hulp nodig hebben doen we wat nodig is.
Ieder mens is belangrijk, iedereen moet zich verzekerd weten van basisbehoeften, van een zinvol bestaan en van deelname aan de samenleving. GroenLinks wil dat iedereen meedoet; via school, betaald werk, sociale contacten, mantelzorg en vrij-
willigerswerk. Hiervoor vertrouwen we in grote mate op keuzes van mensen zelf en op de gemeenschap. Maar als het nodig is om mensen hierbij te helpen, bijvoorbeeld met voorwaarden scheppen, begeleiding of ondersteuning, dan zorgt de overheid daarvoor. De visie van GroenLinks op participatie, welzijn en zorg is dat de vraag centraal moet worden gesteld.
Iedereen moet zijn interesses en capaciteiten kunnen inzetten om zo ver mogelijk te komen. Ieder kind verdient een goede start; het mag niet van je ouders afhangen hoe groot je kunt dromen. Ons onderwijs moet er op zijn ingericht om achterstanden weg te werken en talenten van kinderen te ontwikkelen. Geen enkele jongere mag voortijdig afhaken of worden afgeschreven. Op school en daarbuiten geven wij kinderen de ruimte met voldoende voorzieningen. Wanneer het nodig is wordt jeugdzorg ingezet. GroenLinks vindt dat als dit nodig is, dit snel en doortastend moet gebeuren. Wachtlijsten zijn onacceptabel.
Ouderen en mensen met een beperking verdienen menselijke zorg. GroenLinks wil dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen in hun eigen, vertrouwde omgeving. In de zorg staan mensen die hulp nodig hebben centraal, met hun eigen talenten en hun eigen behoeften. Dát moet het uitgangspunt zijn.
Als mensen hulp van de gemeente nodig hebben moet er oog zijn voor álle problemen waar mensen mee te maken hebben: werk, inkomen, wonen, gezin, gezondheid... Al die terreinen moeten niet apart, maar in samenhang worden aangepakt. Het is belangrijk dat professionele hulpverleners, begeleiders, schuldhulpverleners, en mantelzorgers goed met elkaar samenwerken en elkaar snel weten te vinden. Activering, re-integratie, schuldsanering en bijstandsverlening zijn erop gericht mensen weer in staat te stellen zelfstandig te worden.