Wereldwijd leven miljoenen mensen in extreme armoede. Daarom hebben de Verenigde Naties een doel gesteld: in 2030 moet de wereld vrij zijn van extreme armoede. Een eerlijke handel draagt daar aan bij. Meer consumenten, bedrijven en gemeenten moeten daarom fairtrade-producten kopen, waarvoor de werkelijke productiekosten worden betaald en waaraan bovendien strenge milieu-eisen zijn gesteld. Daarom zegt GroenLinks: maak van Huizen een Fairtrade gemeente.

De wereld stopt niet bij de gemeentegrens van Huizen. We dragen ons steentje bij aan een eerlijke en duurzame wereld.

  • Huizen zet zich via haar beleid in voor de realisering van de zogeheten Global Goals for Sustainable Development van de Verenigde Naties: daarbij worden een aantal speerpunten gekozen. Via de gemeentelijke website en andere media worden de inwoners hierover actief geïnformeerd.
  • Huizen wordt een Fair Trade gemeente. De gemeente gaat al haar producten, diensten en werk duurzaam inkopen: per 2022 is dit 100% duurzaam, en ook diervriendelijk en ‘fairtrade’.
  • De gemeente stimuleert mondiale betrokkenheid van inwoners, scholen en instellingen, bijvoorbeeld door voortzetting van de huidige cofinanciering van hun activiteiten voor projecten in ontwikkelingslanden.

Werken aan een wereld zonder extreme armoede

Meer dan de helft van de werkende mensen in ontwikkelingslanden leeft op of onder de armoedegrens. Ze moeten rondkomen van minder dan 1,90 dollar per dag. Dat blijkt uit het VN Millenniumdoelenrapport van juni 2013.  Daarom hebben wereldleiders een deadline gesteld: in 2030 moet de wereld vrij zijn van extreme armoede.

We streven naar een wereld waarin iedereen een kans op ontwikkeling krijgt. Door te zorgen voor meer eerlijke handel, worden boeren en producenten in ontwikkelingslanden in staat gesteld om zelf hun levensomstandigheden te verbeteren en te bouwen aan een toekomst voor hun bedrijf, hun familie en hun omgeving.

Bijna 2 miljoen producenten, boeren en arbeiders werken onder fairtrade condities. Daardoor profiteren ruim 6 miljoen mensen van de neveneffecten van eerlijke handel. Om te zorgen dat meer mensen in ontwikkelingslanden een kans op ontwikkeling krijgen, is het belangrijk dat meer producten volgens de fairtrade principes worden verhandeld. Dat kan wanneer meer consumenten, gemeenten, instellingen en bedrijven fairtrade producten kopen, maar ook wanneer meer winkels, groothandels en cateraars fairtrade producten aanbieden.