In 2012 gaf Amsterdam aan uit het GNR te willen treden. In het lange proces van de discussie over het uittreden van Amsterdam uit het Goois Natuur Reservaat heeft onze fractie bij iedere begroting of voorjaarsnota bij het college van Huizen gevraagd naar de stand van zaken. Nooit werden wij daar over bijgepraat, nooit werden wij bijgepraat over het proces, dat volgens de wethouder zo prima verlopen zou zijn. We werden in maart 20121 geconfronteerd met slechts de uitkomst van dit proces.
De Hoge Raad heeft in 2016 bepaald dat Amsterdam niet zou kunnen uittreden tenzij alle andere deelnemers van de GNR daarmee instemmen. Dit gaf de onderhandelaars een ijzersterke positie die naar onze mening onvoldoende is uit genut. Accountants van GNR hebben in 2012 becijferd dat een redelijke uittreedsom 24,5 miljoen euro zou zijn, zo lezen wij in het arrest van de Hoge Raad. De inzet was al een stuk lager gebaseerd op 30 – 35 jaar bijdragen en dat zou neerkomen op een uittreedsom van 11,4 miljoen euro. De uittreedsom nu is vastgesteld op 5,2 miljoen, minder dan de helft van de inzet en circa 20% van de berekening in 2012.
Belangrijk punt is dat te verwachten valt dat de uittreedsom van de Provincie Noord-Holland, die ook uit wil treden, op dezelfde wijze berekend zal worden als die voor Amsterdam en dat zou dan resulteren in 13,4 miljoen euro. Samen met het bedrag van Amsterdam betekent dit dat GNR een bedrag van niet meer 18,6 miljoen tegemoet kan zien. Net genoeg om de bijdragen van de uittreders voor de komende 15 of 16 jaren te dekken.
Na die 16 jaar komen alle kosten voor rekening van de Gooise gemeenten waar de begrotingen toch al sterk onder druk staan. Het is niet denkbeeldig dat GNR zich tevreden moet stellen met lagere bijdragen van de gemeenten, hetgeen slecht is voor een verantwoord beheer van onze prachtige Gooise natuur.
Daarom hebben wij samen met de ChristenUnie en Dorpsbelangen Huizen een amendement ingediend met de opdracht de onderhandelaars terug te sturen naar de onderhandelingstafel voor een beter resultaat.
Helaas haalde dit amendement het niet, alhoewel naast de indienende partijen ook Leefbaar Huizen en Paul Lekkerkerker van D66 vóór stemden. Het was 11 tegen 15.
Ook in andere gemeenten van de GNR zijn geen wensen en bedenkingen ingediend waardoor de uitkomst van de onderhandelingen niet wordt geaccepteerd, dus nu kan Amsterdam voor, naar onze mening, een schijntje uit het GNR treden.