Onze bijdrage richtte zich op 4 sporen:
- bezuinigingen in het algemeen;
- bezuinigingen in sociaal domein;
- duurzaamheid;
- burgerparticipatie
Bezuinigingen in het algemeen
De begroting 2021 van de gemeente Huizen staat geheel in het teken van de bezuinigingen. Bezuinigingen die veroorzaakt worden doordat het Rijk wel taken decentraliseert, maar dat niet vergezeld laat gaan van voldoende middelen om die taken ook goed te kunnen uitvoeren. De voorstellen van het college voor de begroting zijn er op gericht om in 2024 een structureel sluitende begroting te hebben. Maar gemeenten worden continue geconfronteerd met een volstrekt grillig en onvoorspelbaar financieel rijksbeleid. De impact van corona en de compensatie vanuit het rijk is ook nog onvoldoende duidelijk. De vraag is dan ook welk nut het heeft om nu al alles op alles te zetten om in 2024 een sluitende begroting te hebben. Te meer daar gedeputeerde staten aangekondigd hebben dat, mede vanwege de Corona-crisis, het financieel toezicht op gemeenten in een verlichte vorm te willen uitvoeren.
Bezuinigingen in sociaal domein
Wij zijn niet tegen alle bezuinigingen. De bezuinigingen die mogelijk zijn wegens onderuitputting (d.w.z. “ruimte in het budget”) zullen wij steunen.
Grote twijfels hebben wij bij de bezuinigingen op Jeugdzorg en WMO. Wij vragen ons af op welke wijze het college het niveau van voorziening kan garanderen. Verder heeft onze fractie grote bezwaren tegen bezuinigingen op cultureel gebied. Wij stellen voor om de bezuinigingen op de Kunstuitleen (en dan het deel voor de kunsteducatie voor jongeren), de Vrijwilligerscentrale maar ook de Huizerdag ongedaan te maken. De Vrijwilligerscentrale speelt een belangrijke rol in het bij elkaar brengen van mensen, het bevorderen van samenwerking tussen formele en informele zorg en de cohesie in de samenleving. De Huizerdag is aan gemerkt als een kern evenement in Huizen, dat zegt genoeg over de waarde van deze dag. Het college moet beseffen dat het bezuinigen op dit soort activiteiten en initiatieven het definitief einde betekent.
Duurzaamheid
Wij vragen aandacht voor een groter probleem dat lijkt onder te sneeuwen in de begrotings- en bezuinigingshectiek: de klimaatcrisis. Wanneer alle aandacht op de korte termijn gericht is, vergeten we de catastrofale gevolgen van onze manier van leven. Een manier van leven die de CO2 uitstoot verhoogt, de natuur verdringt en de aarde vervuilt. In dit kader zijn we blij dat het college een start maakt met het verduurzamen van het gemeentelijk vastgoed. GroenLinks wil daar een steentje aan bijdragen: om het bewustzijn rondom het verduurzamen van de bouw te vergroten, dienen we een motie in om een onderzoek te starten naar het regionaal inzetten van materialenpaspoorten. Een materialenpaspoort is een middel om de kwaliteit en aard van de materialen in kaart te brengen om deze voor altijd inzichtelijk en beschikbaar te houden. Een relatief eenvoudig middel dat een grote impact heeft op de bewustwording van materialengebruik.
Participatie
Participatie is voor GroenLinks van wezenlijk belang in een moderne democratie. Zeker in deze tijd met complexe thema’s als bezuinigingen in relatie tot o.a. zorg, veiligheid en klimaat moeten we hier niet alleen binnen het gemeentehuis over willen besluiten. Daar is de inzet van inwoners bij nodig: een burgerberaad. Een burgerberaad is een door loting aangewezen, representatieve groep mensen die door experts en belanghebbenden op betrouwbare, gebalanceerde manier geïnformeerd worden en in kleine, gefaciliteerde groepen overleggen, om uiteindelijk te beslissen over voorstellen voor concreet beleid. Wat GroenLinks betreft een waardevolle aanvulling op de huidige democratische middelen. In Huizen is het college gestart met participatie en heeft daar positieve ervaringen mee opgedaan. Wij zouden graag zien dat het college daarin een volgende stap neemt en voor de begroting van 2022 een burgerberaad inzet om gezamenlijk gewogen beslissingen te nemen over de inzet van geld en middelen.