Maandagavond 26 mei werd in de voortgezette raadsvergadering - niet geheel onverwacht - het collegeprogramma vastgesteld, met 17 stemmen voor en 10 stemmen tegen. De oppositie liet flink van zich horen, waarbij vooral de PvdA zich constructief opstelde. Wij zijn uitermate tevreden met het collegeprogramma, en konden onze bijdrage dus kort houden.
Onderstaand de bijdrage van fractievoorzitter Monica Lemmens.
Als je een zetel verliest verwacht je niet mee te kunnen doen aan het schrijven van een collegeprogramma. Ook niet als je maar 5 stemmen verschil hebt met een partij waarvan je verwacht dat die wel mee doet met het college. Althans, dat dacht de fractie van GroenLinks na de verkiezingsuitslag. Maar we mochten wel mee doen, en wat zijn we trots op het resultaat! Een collegeprogramma waar duidelijk de invloed van GroenLinks te herkennen is, maar ook een collegeprogramma waarin het goede wat al bestond blijft bestaan.
In onze campagne hebben wij ons vooral hard gemaakt voor Hoogwaardig openbaar vervoer zonder de aparte busbaan, inzet van zonne- energie en het actief aanpakken van langdurige leegstand van (bedrijfs)gebouwen door die zo mogelijk om te bouwen tot woningen. Deze, maar nog veel meer goede punten zijn nu terug te vinden in dit collegeprogramma. Zo vonden en vinden wij het bijvoorbeeld ook heel belangrijk dat bij elke regionale samenwerkingsvorm afgesproken wordt dat, en hóe de gemeenteraad kan sturen en hoe de verantwoording is geregeld. Als echt groene partij van Huizen is GroenLinks trots op het thema duurzaamheid, dat verweven is met het complete collegeprogramma. Ook de paragraaf over dierenwelzijn is een mooi resultaat.
Het proces van de collegeonderhandelingen en het schrijven van dit collegeakkoord hebben diepe indruk op mij gemaakt. Het was bijzonder om te ervaren dat alle partijen elkaar ieders punten gunden, dat werd gezocht naar de overeenkomsten, en hoe de punten zó te formuleren dat wij ons er allemaal in konden vinden. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het een oplossingsgericht proces was, de manier van werken waarop ook de vraaggestuurde benadering van werken in het Sociaal domein gestoeld is.
Tijdens de campagne hebben wij met zeer veel belangstelling alle verkiezingsprogramma’s gelezen, en ook tijdens het schrijven van dit collegeprogramma hebben we regelmatig in de programma’s van alle partijen zitten lezen. Volgens ons kan iedere partij die hier vertegenwoordigd is in de raad, punten uit hun eigen programma terug vinden.
Wij hebben zin in de komende jaren, we willen met iedereen hier in de raad en in de raadscommissie constructief en positief samenwerken.
Tot slot wil ik onze nadrukkelijke waardering en dank uitspreken aan de raadsgriffier, de ambtenaren die ons ondersteunden tijdens het schrijven, de leden van de verschillende partijen die in de werkgroepen zaten en de ‘meelezers’ die op afstand mee deden met het schrijven, en dank aan de formateur.
Wij wensen het college veel succes!