Het Sijsjespad tussen Oud Bussummerweg en Sijsjesberg bestaat al zeker vanaf eind jaren veertig, begin jaren vijftig als openbaar toegankelijk pad. Dat is de strekking van alle reacties die zijn binnengekomen op mijn vraag in De Huizer Courant van 28 april jl.
Recent is het pad, dat op kaarten als wandelpad staat aangeduid, door de nieuwe eigenaar van het terrein afgesloten. Het college weigert op verzoek van een buurtbewoner handhavend op te treden en antwoordt dat het pad voor 1987 niet openbaar was. ‘Indien het pad gedurende dertig jaar achtereen voor een ieder toegankelijk is geweest, zou het pad door verjaring openbaar zijn geworden - maar daarvan is geen sprake’, aldus het college.
Omdat 1987 voor het college kennelijk een cruciaal jaar is, en met de afsluiting een publiek belang wordt geschaad, heb ik de lezers van De Huizer Courant de vraag gesteld: ‘Wie heeft er gelijk? Zijn er mensen die zich kunnen herinneren hoelang het Sijsjespad al openbaar wordt gebruikt, er als kind nog hebben gelopen. Laten die zich melden.’ De oproep is te lezen in bijlage 2.
Op deze oproep kwamen in ruim een week tijd twaalf reacties binnen, met allemaal dezelfde strekking: ik ken het wandelpad al uit begin jaren vijftig, we speelden er, gebruikten het als verbinding naar kamp Almere, we wandelden er na de zondagse kerkgang met het gezin, gebruikten het in de zomer om naar de Sijsjesberg te gaan om te zwemmen en in de winter om naar de Sijsjesberg te gaan om te sleeën, ik ken het niet anders dan dat het altijd vrij toegankelijk was. Een voormalig badmeester stelt heel nadrukkelijk: ‘De gemeente heeft ongelijk: het wandelpad is er zeker al vanaf 1948; ik heb er talloze tochten uitgezet’. Velen spreken de wens uit dat het weer een openbaar pad wordt. In bijlage 3 kunt u alle reacties lezen.
Naar aanleiding van deze getuigenverklaringen heb ik aan het college van burgemeester en wethouders de volgende vragen gesteld:
1. Zijn de reacties die op mijn oproep in De Huizer Courant van 28 april jl. zijn binnengekomen voor u voldoende aanleiding om vast te stellen dat er voor 1987 sprake is geweest van een openbaar pad?
2. Zo ja, verandert dit uw zienswijze op deze kwestie?
3. Bent u bereid ervoor zorg te dragen dat het openbare karakter van het wandelpad wordt hersteld?
In de eerste bijlage de complete tekst. Ik ben benieuwd naar de antwoorden, en houd u op de hoogte.
Gerrit Pas, gemeenteraadslid GroenLinks
geh.pas@gmail.com