Dit verslag geeft een aardig beeld geeft van de zaken waar de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad van Huizen zich druk over heeft gemaakt. Activiteiten die ook de aandacht van de pers hebben gekregen. Ze vormen het bewijs dat GroenLinks niet alleen actief is vlak voor verkiezingen – kortom, dat Groen Werkt.

Het college van burgemeester en wethouders vormt het dagelijks bestuur van de gemeente. De gemeenteraad bepaalt de beleidskaders, controleert het dagelijks bestuur en stelt de begroting vast.
Elke politieke fractie probeert het gemeentelijke beleid te beïnvloeden. GroenLinks heeft geen wethouder in het college en moet dus vanuit de oppositie het beleid bijsturen om haar programma te realiseren. Sommige collegevoorstellen krijgen onze steun, andere kritiseren we. Dat laatste gebeurt veelvuldig met mondelinge vragen wanneer een collegevoorstel in een raadscommissie of in de gemeenteraad wordt behandeld. Meer aandacht trekken schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van actuele ontwikkelingen en eigen voorstellen aan de raad (zgn. initiatiefvoorstellen. Hieronder een overzicht van de activiteiten van de GroenLinks-fractie. GroenLinks heeft steeds één belangrijk uitgangspunt: als we tegen zijn, geven we ook aan hoe het anders moet en kan.

De fractie heeft zich ook actief gemengd in actuele discussies in de plaatselijke media: bijvoorbeeld over de gemeentelijke herindeling, de toekomst van het Huizer Museum, de bouw van woningen in het Bad Vilbelpark of de aanleg van een vrije busbaan voor Hoogwaardig Openbaar Vervoer.
Daarnaast waren er de voorstellen op basis van eigen onderzoek: zoals onze jaarlijkse evaluatie van de busdienstregeling en het vijfstappenplan ter verbetering van de veiligheid rond scholen.

De volledige tekst van onze schriftelijke vragen, voorstellen, onderzoeken en discussiebijdragen is te vinden in de nieuwsrubriek op de website.


Schriftelijke vragen bij jaarlijkse begroting


Bij de behandeling van de jaarlijkse beleidsbegroting wordt het hele gemeentelijke beleid tegen het licht gehouden. Voorafgaand aan deze discussie kunnen raadsfracties aan het college vragen stellen over de beleidsvoornemens. Voor GroenLinks is dat een gelegenheid om haar eigen wensen naar voren te brengen en zich zo politiek te profileren. Soms dienden we daarbij moties in, die afhankelijk van de discussie al dan niet in stemming werden gebracht. Hieronder een overzicht van de punten die we bij de verschillende beleidshoofdstukken (soms meermalen) aan de orde hebben gesteld.

1. Algemeen bestuur en burgerzaken
Plan voor raadscommunicatie; burgerparticipatie (klankbordgroepen diverser samenstellen); gemeentelijke herindeling (Huizen kiest voor strategie die niet productief is en moet relatie met buurgemeenten verbeteren); antidiscriminatiebeleid (subsidie voor antidiscriminatiebureau en beleid op meerdere terreinen voeren); internationaal beleid (geld beschikbaar stellen voor lokale initiatieven).

2. Openbare orde & veiligheid
Voor elke wijk een plan maken ter verbetering van de veiligheid; om woninginbraken tegen te gaan meer gebruikmaken van het keurmerk Veilig Wonen; graffiti direct verwijderen; buurtbemiddeling bij conflicten tussen bewoners.

3. Beheer en inrichting openbare ruimte
Meer fietsklemmen in het Oude Dorp, vooral op zaterdag; openbaar vervoer (plannen HOV-buslijn betekenen achteruitgang kwaliteit openbaar vervoer en vrij liggende busbaan een aantasting van de woonomgeving); speelplaatsenbeleid (voldoende speelplekken, aangepast aan de diverse leeftijden; natuurspeelplaats realiseren bij herinrichting Stadspark en open karakter van het park behouden.

4. Onderwijs, cultuur en sport
Formuleren lokaal onderwijsbeleid nodig; maatregelen tegen etnische segregatie in het onderwijs; aanpak laaggeletterdheid; breed achterstandenbeleid voeren (integratiebeleid niet alleen richten op etnische minderheden).
Promotie cultureel erfgoed (informatieborden bij monumenten); vrijkomende Wilhelmina school beschikbaar stellen als atelierruimte voor kunstenaars.

5. Maatschappelijke ondersteuning
Maatregelen om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen; Huizen is voortvarend aan de slag met de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning – complimenten dus.

6. Sociale voorzieningen
Rol en huisvesting van de Voedselbank.

7. Ruimtelijke en economische ontwikkeling
Gebrekkige voortgang van de grote dossiers (Hoofdwinkelcentrum, Lucent-terrein, Oude Havengebied, Vista); behoud werkgelegenheidsbestemming Lucent-terrein; economisch beleid (trage voortgang economienota); aanpassing Oude Raadhuisplein; verloedering van delen van Stad en Lande aanpakken; meer ambitie nodig bij het klimaatbeleid; de gemeente moet duurzaam inkopen; een energieprestatieadvies (EPA) voor elk huishouden; gebruik van spaarlampen door de gemeente; spaarlampen aan minima beschikbaar stellen; duurzaam financieel beheer; renovatie Holleblok-complex en de woningbouw in het Bad Vilbelpark; gemeentelijk waterplan (toepassing stimuleren van zgn. ‘grijs water’); meer geld voor structureel groenonderhoud; kritiek op het wel erg vaak kappen van bomen.

 

Schriftelijke vragen aan het college

Een raadslid kan schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders stellen over alle onderwerpen die de raad aangaan. Het college is verplicht hier binnen 31 dagen op te antwoorden. De antwoorden staan op de agenda van de raadsvergadering, kunnen tot discussie leiden en soms tot aanpassing van het beleid. Hieronder een overzicht van de onderwerpen waarover leden van de GroenLinks-fractie vragen hebben gesteld.

10 april 2006: over aanpassing van het gemeentelijke armoedebeleid (n.a.v. de oprichting van een Voedselbank in Huizen).
Vragen over de voedselbank

12 september 2006: over het niet transparante beleid m.b.t. bedrijfsvestigingen (n.a.v. kritische uitlatingen van een woordvoerder van de Zakenclub Huizen in De Gooi en Eemlander).
GroenLinks vragen bij kritiek Huizer Zakenclub op gemeente

20 februari 2007: over de omgang met gemeenteambtenaren die gewetensbezwaren hebben bij het sluiten van een huwelijk tussen personen van hetzelfde geslacht (n.a.v. de passage in het regeerakkoord van het kabinet CDA-PvdA-CU).
GroenLinks verzet zich tegen homohuwelijk-passage in regeerakkoord

16 oktober 2007: over de gemeentelijke communicatie over de herindeling (de wijze waarop dit gebeurde was in strijd met het advies door de raadscommissie) .
GroenLinks vragen bij communicatie gemeente rond herindeling

2 november 2007: over de in het kader van de herindeling door de burgemeester bedreven stille diplomatie die geen resultaten opleverde.

22 juli 2008: over de geplande bomenkap in de Zeeheldenbuurt tijdens de zomervakantie (n.a.v. het bericht in De Omrooper dat de gemeente voornemens was deze tijdens de zo
GroenLinks tegen bomenkap in Oude Dorp
Snelle actie GroenLinks: Informatieavond Zeeheldenkwartier Huizen verplaatst

9 september 2008: over maatregelen ter verbetering van de veiligheid rond scholen (n.a.v. onveilige verkeerssituaties rond scholen bij halen en brengen van kinderen).
GroenLinks vraagt meer aandacht voor verkeersveiligheid rond scholen
Huizen gaat verkeersveiligheid rond scholen verbeteren

4 oktober 2008: over behoud van de nevenvestiging van de Mulock Houwer-school voor speciaal voortgezet onderwijs (n.a.v. de tijdelijke vestiging in Huizen).
GroenLinks wil speciaal onderwijs in Huizen behouden

9 januari 2009: over continuering van de kinderboerderij (n.a.v. het opzeggen van de beheersovereenkomst met de Stichting Kinderboerderij ‘De Warande’ door de gemeente).

18 februari 2009: over gemeentelijke initiatieven en acties voor behoud van werkgelegenheid (n.a.v. de economische crisis).

22 november 2009: over de voortgang tweede en derde fase in de ontwikkeling van het project Oude Haven (n.a.v. berichten in De Huizer Courant dat het college een ander beleid voert dan de raad heeft besloten).
GroenLinks bezorgd over realisering plan Oude Haven

29 november 2009: over bijstandsverlening aan adreslozen in de regio (n.a.v. een concreet voorval).
Zorgen GroenLinks Huizen over dak- en thuislozen

31 december 2009: over de vertraging van de gescheiden inzameling van plastic verpakkingsafval (n.a.v. besluit gewest).
GroenLinks hekelt vertraging inzameling plastic afval

 

Initiatiefvoorstellen van GroenLinks

Gemeenteraadsfracties hebben het recht van initiatief: ze kunnen de raad zelf een voorstel doen. Dit voorstel komt op de raadsagenda te staan en de raad neemt er een besluit over. De GroenLinks-fractie heeft twee initiatiefvoorstellen ingediend.

25 oktober 2007: voorstel om de nieuwjaarsbijeenkomst 2008 weer te organiseren overeenkomstig de opzet van 2007 in de Graaf Wichman. Verworpen.
GroenLinks komt met initiatiefvoorstel: Nieuwjaarsreceptie gemeente weer in Graaf Wichman?

29 november 2009: voorstel om de resterende gemeentelijke natuurterreinen (Warandebergen en Sijsjesberg) door de Stichting Gooisch Natuurreservaat te laten beheren. Aangenomen.
Initiatiefvoorstel: 'Overdracht natuurterreinen gemeente Huizen aan GNR'

 

Interpellatiedebat

Er zijn actuele kwesties waarover de raad direct met het college wil spreken om het gevoerde beleid te controleren. Een aantal raadsleden kan daartoe een speciale raadsvergadering bijeenroepen.

In de afgelopen raadsperiode is dit slechts één keer gebeurd en wel naar aanleiding van het verplaatsen van een aantal naaktschilderijen van de kunstenares Ellen Vroegh. Hiermee haalde de gemeente de landelijke media. De interpellatie werd aangevraagd door de fractie van Leefbaar Huizen. GroenLinks heeft dit verzoek ondersteund. Ons standpunt over het handelen van het college in deze kwestie is te lezen in de rubriek nieuws (plaatsingsdatum: 2 juni 2008).
Huizen met naaktschilderijen weer op de kaart


Meer informatie:
Gerrit Pas, geh.pas@gmail.com