Tijdens de Algemene Beschouwingen in de gemeenteraad van Huizen gaf fractievoorzitter Gerrit Pas de andere partijen een aantal tips mee om op te nemen in hun verkiezingsprogramma. Een daarvan betrof het HOV. Hij pleitte ervoor de kosten en de baten van dit megaproject nog eens kritisch tegen het licht te houden.
3e tip. Hoogwaardig openbaar vervoer
U weet: GroenLinks gaat vaak met de bus. Wij zijn voor betrouwbaar openbaar vervoer, maar toch verzetten we ons al jaren tegen het plan voor een vrij liggende busbaan door de bebouwde kom.
In een recent rapport heeft de reizigersvereniging ROVER de HOV-plannen nog eens tegen het licht gehouden, wat betreft reistijdwinst en betrouwbaarheid.
De conclusies van ROVER:
- de plannen zijn gebaseerd op gedateerde gegevens (zowel wat betreft reizigersaantallen als het buslijnennet);
- de meeste reizigers zullen er straks niet op vooruitgaan;
- er zijn betere én goedkopere alternatieven.
Dat zijn interessante conclusies: het doel was immers een goede verbinding tussen Huizen en Hilversum.
In de rapportage grote projecten wordt als risico bij het HOV-project genoemd: (ik citeer) ‘weerstand tegen project door onvolledige, onjuiste of onvoldoende informatie’. Dat die weerstand ook gebaseerd kan zijn op juiste informatie, laat het college buiten beschouwing.
Stel je voor… er komt een actuele kosten- en batenanalyse voor het HOV.
Wat zou daar uitkomen?
Ter informatie
Van de oorspronkelijke HOV-plannen blijft ook steeds minder over: eerst werd de vrije busbaan langs de A27 uit het plan gehaald, daarna de vrije busbaan langs de Huizermaatweg eruit, en volgden aanpassingen in Hilversum. De voorspelde hoge reizigersaantallen zijn inmiddels al twee keer naar beneden bijgesteld: 12.000->9.600->7.400.
Naar de reistijdwinst en hoge betrouwbaarheid heeft ROVER recent onderzoek gedaan. Hieruit blijkt:
- dat provincie en gemeenten zich tot nu toe op gedateerde cijfers baseren, namelijk reizigersaantallen van vijf jaar geleden en op het oude buslijnennet;
- dat met de komst van lijn 320 en de herintroductie van spitslijn 1001 er al veel is verbeterd;
- dat uit nieuw onderzoek van Rover blijkt dat alleen een kleine groep (30%) spitsreizigers er op vooruitgaat. De grootste groep (70%) er niets mee opschiet of er zelfs op achteruitgaat, met name de reizigers overdag, ’s avonds en in het weekend zijn de dupe: door langere reistijden en lagere frequenties;
- dat de bereikbaarheid van het ziekenhuis ook fors achteruitgaat.
In de regio valt geleidelijk het politiek-maatschappelijk draagvlak onder de plannen weg: Blaricum was al tegen, Laren is nu tegen, het CDA in ’t Gooi is tegen (alleen het Huizer CDA wijst erop dat zij het collegeakkoord heeft ondertekend). De plannen stuiten op weerstand bij bewoners, maar over nut en noodzaak mag niet worden gesproken. En juist die nut en noodzaak zijn twijfelachtig.
Kortom, redenen genoeg tot bezinning. En dan hebben we het nog over de mislukkingen van HOV elders. Zo heeft de busbaan Alkmaar – Heerhugowaard de beloofde aantallen reizigers niet gehaald. In Alkmaar is de HOV inmiddels teruggebracht tot een busverbinding die met het overige verkeer meerijdt.