Tijdens het lijsttrekkersdebat op 28 februari stond de vraag centraal of de aanleg van de Randweg-west niet de oplossing is voor de bereikbaarheid van Huizen. Volgens GroenLinks is dat niet het geval, omdat de weg er voor 2020 niet zal liggen. Er zijn juist maatregelen op korte termijn nodig, betoogde GroenLinks lijsttrekker Gerrit Pas.

De mobiliteit blijft groeien. De auto is niet meer weg te denken. Tegelijk worden de nadelen van het toenemend autogebruik duidelijk:
- binnen de bebouwde kom het sluipverkeer en de groeiende parkeerbehoefte;
- buiten de bebouwde kom slibben de wegen dicht;
- de moeilijke bereikbaarheid van scholen en bedrijven;
- en de uitstoot van CO2 die het broeikaseffect veroorzaakt.

Het gaat dus om bereikbaarheid, leefbaarheid en klimaatbeleid.
De aanleg van de Randweg-west biedt hiervoor geen oplossing, zeker niet op korte termijn. Indien hij al wordt aangelegd, zal dat niet voor 2020 het geval zijn. En dan ligt er een duur stuk asfalt waarop weer files zullen staan.
Wat dan wel? Het antwoord: het selectiever kiezen van het juiste vervoermiddel per bestemming. Dat klinkt nogal theoretisch, maar concreet zijn de volgende maatregelen nodig:

1. Binnen Huizen prioriteit voor het langzaam verkeer.
Dus het fietsgebruik stimuleren, o.a. door het creëren van voldoende stallingmogelijkheden bij winkels en bushaltes, doorgaande fietsroutes, bevorderen dat ouders hun kinderen met de fiets naar school brengen. Ook de invoering van betaald parkeren, waartoe de gemeenteraad al heeft besloten, kan mensen prikkelen de fiets te nemen.
De auto wordt vooral gebruikt voor de korte ritten en binnen Huizen zijn de afstanden zo klein dat voor de meeste mensen de fiets of benenwagen een alternatief zijn.

2. Een goede doorstroming van het autoverkeer.
Dus:
o stimuleren dat automobilisten de hoofdwegen gebruiken;
o aanleg van rotondes (weg met de stoplichten; minder uitstoot van CO2);
o sluipverkeer door het Oude Dorp tegengaan, omwille van de leefbaarheid;
o een betere aansluiting van het Vierde Kwadrant op de A27.

3. De steeds grotere vrachtwagens veroorzaken veel schade aan wegen en woningen.
Daarom moet de gemeente samen met de gewestgemeenten, bevoorraders en winkeliers streven naar een regionaal distributiecentrum van waaruit de winkels met kleine wagens kunnen worden bevoorraad. De GroenLinks gedeputeerde van de provincie Noord-Holland denkt daarom over een model-transferium op Crailoo, als voorbeeld voor Nederland!

4. Goed openbaar vervoer in de regio.
Een adequate dienstregeling van de bus tussen Huizen en omliggende gemeenten, met goede aansluitingen op bus en trein. Dat vereist dat de gemeente bij Connexxion aan de bel trekt om de problemen in de huidige dienstregeling aan te pakken.
Daarnaast is een goed OV-taxivervoer.

5. Een sneltram/lightrail verbinding in het Gooi, aansluitend op een railverbinding tussen Hilversum en Almere.
Al jaren wordt hierover gesproken. Het tracé is inmiddels opgenomen in het streekplan Noord-Holland zuid (2003), maar wie zal hem betalen? Dat kan alleen door samenwerking van de Gooise gemeenten, en met hulp van de provincie en het rijk. Een actieve Gooise lobby is dus nodig!

Kortom, bereikbaarheid, leefbaarheid en klimaatbeleid zijn gebaat bij maatregelen op korte termijn. Niet met een vrijblijvende roep om een Randweg-west.

Voor de aanleg van die weg blijkt ook geen politieke meerderheid te bestaat. Dat is opmerkelijk, want in februari 2006 besloot de gemeenteraad van Huizen nog tot een onderzoek naar de effecten van de Randweg-west (alleen GroenLinks, D66 en SGP waren tegen). Maar tijdens het lijsttrekkersdebat bleek dat de VVD en Leefbaar Huizen, de afgelopen jaren dé lobbyisten van dat onderzoek, nu tegen de Randweg-west zijn. Een wonderlijke draai van 180 graden binnen één maand. De 17.000 euro onderzoeksgeld zijn dus over de balk gesmeten.