Op 24 juni vergaderde de gemeenteraad van Huizen de hele dag over de Voorjaarsnota, een vooruitblik op het beleid van 2009. Voor GroenLinks was dit aanleiding om de balans op te maken, halverwege de rit. Een beoordeling van de resultaten tot nu toe, de collegevoornemens en de inzet voor de komende tijd. De bijdrage van Gerrit Pas kunt u hier vinden.

Positief
Laat ik beginnen met een aantal complimenten.

Allereerst voor het beleid op het terrein van sociale zaken.

Een tweede compliment voor het WMO-beleid.

Op beide terreinen gaat Huizen terecht uit van de mogelijkheden die mensen hebben.

Bij de ontwikkeling van het WMO-beleid behoort Huizen tot de koplopers.

En de uitdaging voor de komende jaren is om alle plannen op papier

ook in de praktijk waar te maken!

In de Memorie van Antwoord kondigde het college al witte rook aan in het dossier Hoofdwinkelcentrum. Vorige week was het zover: een overeenstemming met de ontwikkelaars. Dat is goed nieuws!

GroenLinks is steeds voor een actieve rol van de gemeente geweest bij het (zelf) aankopen van onroerend goed en het zelf realiseren van de parkeerkelder.

Nu zijn we vooral benieuwd naar het tijdsschema!

Minder positief
Minder positief kunnen we zijn over de bereikte resultaten bij de herindeling.

Huizen blijft Huizen! Voor sommigen is dat misschien een geruststelling,

Maar de gemeente heeft de afgelopen 2 jaar op álle fronten verloren:

- De inzet van Huizen is niet binnengehaald

- Erger: de relaties met onze buurgemeenten zijn verstoord

Nu wil het college de betrekkingen met de buurgemeenten normaliseren… Alsof we oorlog achter de rug hebben.

Normalisatie als voorwaarde om tot verdere samenwerking te komen.

Dat lijkt ons zéér verstandig!

GroenLinks pleitte er al eerder voor om het BEL-experiment af te wachten en ondertussen te investeren in goede relaties.

Dat laatste geldt nu ook richting Naarden!

Als we écht de positie van Huizen in de toekomst willen verbeteren, dan zullen we als gemeente moeten nagaan waarom de gestelde doelen niet zijn gerealiseerd en hoe we in de huidige situatie zijn beland; en welke opties er zijn om daar weer uit te komen.

Daarom stelt GroenLinks voor de inzet van Huizen in het arhi-proces in de commissie ABM te evalueren. En tegelijk de nieuwe situatie te verkennen.

Op zo’n dubbele analyse moeten vervolgacties gebaseerd zijn!
(Op dit voorstel hebben alle fracties positief gereageerd; de evaluatie zal na de zomervakantie plaatsvinden.)
Woningbouw
Huizen is een geliefde gemeente om te wonen; er is een woningbehoefte in alle prijscategorieën; de bouwlocaties zijn beperkt en we willen ook jongeren voor Huizen behouden...

GroenLinks onderstreept de doelstellingen die in het concept-programma worden geformuleerd. Dat betekent bij woningbouw inzetten op huur- en koopwoningen in het lage en middensegment, zoals ook in de Toekomstvisie (p. 13) staat.

Wij constateren dat we er in deze collegeperiode nog niet echt verder mee zijn gekomen?

Ja, er zijn woningen gebouwd bij de Oude Haven, Jotterpad, Regentesse..,

Maar dat is besloten tijdens de vorige raadsperiode.

Bij de huidige collegeperiode denk ik aan:

- een burgemeesterswoning

- voor 2 miljoen 7 woningen in het groen;

- 2 kangaroewoningen;

- En de 16 woningen voor de Mozartgroep.

Op de laatste na, is dat nog niet meteen woningbouw in de goedkoopste categorie…

Bij de Vista is het nog niet duidelijk…want de plannen worden nog uitgewerkt.

Verder zijn we nog geen sociale woning rijker.

Tegelijk constateren we dat het moeite kost om alle woningen aan de Oude Haven en in de Regentesse te verkopen of te verhuren. Dat betekent dat in Huizen wordt gebouwd voor de rest van het land en gemeentelijke doelstellingen niet worden gehaald!

Onlangs is ook gestart met de aanpak van het gebied rond de Kostmand,

maar wat daar wordt gerealiseerd is vooralsnog onduidelijk.

Wij vragen de raad er alert op te zijn dat de planontwikkeling - met name door de randvoorwaarden die zij zelf formuleert - niet leidt tot woningen in het duurdere segment. Als je al hoog in het lage of middensegment begint, dan bouw je al gauw niet meer voor de groepen die je op het oog hebt!

Recent zijn in de commissie ook de plannen behandeld voor de bouw van drie flats langs de Huizermaatweg. Die locatie biedt een uitstekende kans om voor de doelgroepen te bouwen (96 woningen: ¼ senioren en ¾ jongeren/starters). Die kans moeten we optimaal benutten. Ook dat is een vorm van sociaal beleid!

(Op voorstel van GroenLinks worden deze flats een laag hoger; meer jongeren zijn daarmee geholpen!)
EEN GROENE LEEFOMGEVING
Groenrenovatie
Huizen is een geliefde gemeente omdat het een groene gemeente is.

In het verleden is fors bezuinigd op groenonderhoud. Enkele jaren geleden is er incidenteel geld vrijgemaakt voor groenrenovatie. Daarmee is een tijdelijke inhaalslag geleverd; ‘geen permanente’, aldus het college. En ze wil een structureel budget voor groenrenovaties (concept-programma p.8) GroenLinks ondersteunt die wens.

Maar het college blijft onduidelijk over de exacte omvang van het benodigde bedrag:

is € 100.000 per jaar voldoende en wat kan hiervoor gedaan worden?

Onduidelijk is ook wat hiervan de consequenties zijn voor de begroting.

Daarom wil GroenLinks hierover duidelijkheid vóór de begrotingsraad van oktober. Dan moet er een voorstel voor structureel budget voor groenrenovaties liggen.
(GroenLinks constateerde dat er een raadsmeerderheid was voor zo’n voorstel en verwacht in het najaar een collegevoorstel.)
Structureel groen: het Stadspark
Het college wil een integrale visie op het stadpark te ontwikkelen waarin aandacht wordt geschonken aan recreatie, (milieu) educatie (lees: de kinderboerderij) en de problematiek van waterberging.

Je kon erop wachten dat de VVD haar plan voor een peuterbadje weer eens uit de kast zou halen.

Ook ligt er een wens van Voetbalvereniging AH’78 om het clubgebouw uit te breiden en allerlei voorzieningen rond de velden en het terrein te realiseren.

Vanuit de vereniging geredeneerd, begrijpen wij die wensen, zeker van een vereniging die wil groeien! Tegelijk vinden wij realisering van een aantal daarvan onverenigbaar met het (openbare) karakter van het stadspark.

Het stadspark is een groot goed, wordt veel benut, en daarom moet deze wens niet

zomaar worden gehonoreerd. Sommige zaken vragen meer overweging en afweging.

Voorstel:
De VVD wil haar peuterbadje, mijn fractie werkt aan een initiatiefvoorstel voor een natuurspeelplaats, en wellicht hebben ook andere bewonersgroepen ideeën; duidelijk moet zijn wanneer die kunnen worden ingebracht.

Daarom het verzoek aan het college om niet alleen de kaders van het plan, maar ook een plan van aanpak, in de commissie te bespreken.

Dan wordt duidelijk welke waarden (o.a. de flora en fauna in dit park) en welke mogelijkheden we kunnen èn willen versterken.
ONDERWIJS: UITGESTELDE AANDACHT
Al jaren vraagt GroenLinks aandacht voor de verslechterde positie van het openbaar onderwijs in Huizen en voor de toenemende segregatie.

Omdat we waarde hechten aan een pluriform en kwalitatief goed onderwijsaanbod.

In het onderwijs is ‘uitgestelde aandacht’ een bekende methode om zelfstandigheid te stimuleren. Mijn fractie heeft de afgelopen jaren meer en meer het gevoel gekregen dat het college ook die methode hanteert richting de raad.

Sinds augustus 2006 hebben gemeenten en schoolbesturen de wettelijke opdracht om zogenoemde niet-vrijblijvende afspraken te maken over het tegengaan van segregatie en het bevorderen van integratie in het onderwijs.

En net als vorig jaar antwoordt het college ook dit jaar op onze vraag naar anti-segregatiebeleid dat er een nota in voorbereiding is en wijst ze op de wettelijke beperkingen. Dat schiet niet op! Die wettelijke beperkingen kennen we, maar er zijn ook andere mogelijkheden die kunnen worden ingezet.

Aankondiging voorstel:
Daarom zal GroenLinks na de zomervakantie met een uitgewerkt voorstel in de raadscommissie komen voor een conferentie mèt het onderwijsveld en mèt deskundige buitenstaanders over de vraag: hoe in Huizen de wettelijke opdracht gestalte m.b.t. segregatie en integratie gestalte gegeven kan worden.

En hoe we een kwaliteitsslag op dit terrein kunnen maken.


WENSEN NIEUW BELEID
Het overzicht wensen nieuw beleid 2009 lijkt een schot hagel: 37 structurele en incidentele wensen!

Wat betreft de externe wensen zijn we het eens met de advisering door het college,

Behalve bij de wens van Versa voor een antidiscriminatievoorziening (2009.19).

Daar gaat het college wel erg slordig mee om:

- In de commissie antwoordt het college dat voor het formuleren van anti-discriminatiebeleid (een verzoek van de raad, op voorstel van GroenLinks) geen ambtelijke capaciteit is;

- En nu adviseert het college dit intern op te vangen.

Wij hadden verwacht dat het college hier positief op zou reageren, juist in relatie met de ontwikkeling van het gemeentelijk antidiscriminatiebeleid.

Ons voorstel: kijk hier nog eens serieus naar en reserveer daar nu al geld voor!
Wat betreft de interne wensen, het volgende:

Het college presenteert de raad maar liefst 6 wensen van Voorlichting

Verschillende fracties, inclusief GroenLinks, hebben daar vragen over gesteld.

En krijgen vervolgens als antwoord: niet honoreren, de aanvragen zijn gebaseerd op het in voorbereiding zijnde een communicatieplan, daarbij betrekken.
Dat lijkt een logisch advies, maar wij vragen ons af waarom het college de raad überhaupt over dit soort interne wensen informeert.

Nieuwjaarsreceptie
Diezelfde vraag geldt voor de interne wens voor de nieuwjaarsvoorstelling

(categorie 3: in principe wenselijk, maar is vrij beleid bij de afweging honoreren/niet honoreren)
Na het raadsbesluit van 25 oktober 2007 (met als uitkomst de keuze voor een bescheiden nieuwjaarsreceptie met een beperkte kunstzinnige en culturele invulling), waren we verbaasd die wens te lezen.

Vooral omdat toen ook werd gesteld dat de receptie een aangelegenheid van het college is en niet van de raad.

Het college geeft nu als antwoord dat zij de laatste receptie geslaagd vond en geen behoefte heeft aan honorering van deze interne wens.

Voorzitter, het college lijkt hier de zaken niet voor elkaar te hebben!

Ons advies: bespaar ons als raad uw chaos, zeker als u meer duaal wilt opereren richting de raad.
TEN SLOTTE
Vorig jaar heeft GroenLinks gepleit voor meer ambitie van de gemeente op het terrein van klimaatbeleid. We hebben toen ook gepleit voor het duurzaam beleggen van gemeentelijke gelden, daarover krijgen we binnenkort een voorstel.

Inmiddels heeft het initiatief van de PvdA geleid tot Huizen Millenniumgemeente.

Verschillende fracties hebben gevraagd naar de voortgang op deze terreinen.

GroenLinks constateert dat een raadsmeerderheid stappen vooruit wil zetten.

Concrete stappen op weg naar een groene toekomst.

Want het Huizer beleid kan nog zoveel groener!

De discussie hierover krijgen we binnenkort!