Inzet voor maximale renovatie
Op 30 oktober 2006 heeft de gemeenteraad ingestemd met een uitgebreide renovatie van het Holleblok-complex. De raad ging toen akkoord met het programma van eisen en het hiervoor benodigde budget van 4, 2 miljoen (deels te financieren uit de bouw van woningen in het Bad Vilbel-park).
Overigens was GroenLinks voorstander van nieuwbouw, maar hiervoor bleek al tijdens de commissiebehandeling geen meerderheid te vinden. Ook een alternatief financieringsvoorstel (zonder bebouwing in het park) kreeg geen steun van VVD, PvdA en CDA (zie op website het nieuwsbericht van 3 november 2006).
Een paar maanden later, op 23 maart 2007, werd bekend dat er forse fouten waren gemaakt: het budget 4,2 miljoen zou niet voldoende zijn voor een grondige renovatie. Vanaf dat moment werden de gebruikers van het Holleblok erg ongerust: zij vreesden dat zij zouden moeten opdraaien voor grote bezuinigingen om de kosten zo min mogelijk boven de 4,2 miljoen te laten stijgen.
Het pakket dat in oktober 2006 aan de raad was voorgelegd werd al het minimaal noodzakelijke genoemd om het Holleblok nog 25 jaar te kunnen gebruiken. En dit pakket werd verder uitgekleed.
De paar collega-raadsleden die begin dit schooljaar aanwezig waren bij de rondleiding die de schoolbesturen hadden georganiseerd, waren net als de GroenLinks-fractie geschrokken van de staat van het gebouw.
Persoonlijk had ik het gebouw nog niet zonder kinderen erin gezien en je ziet meer in een leeg gebouw. Ik moet zeggen: ik schaamde mij dat wij als gemeente onze kinderen in zo’n gebouw laten doorbrengen, 5 dagen per week, zo’n 6 uur per dag.
Bij die gelegenheid heb ik ook gezegd: ‘Wij moeten ons als gemeenteraad afvragen wat wij vinden dat onze kinderen waard zijn.’
GroenLinks heeft in de commissievergadering van september 2007 aan de wethouder gevraagd wat voor het college het financiële omslagpunt is waarop nieuwbouw rendabeler wordt dan de uitgebreide renovatie waarover steeds werd gesproken. Wij hebben nooit een concreet antwoord op die vraag gekregen.
Voorzitter, de bezorgdheid bij de gebruikers waar we regelmatig contact mee hadden, maar ook bij ouders van leerlingen die ik sprak, was vanaf maart tot het overleg van 21 november (het overleg van het college met de gebruikers) groot.
Wat er vóór het overleg van 21 november in de zogenoemde ‘turn key’ zat, was niet veel, en ging uit van het financiële plaatje: 4,2 miljoen euro, en niet van de minimale lijst van wensen van de gebruikers.
Tijdens de Algemene Beschouwingen in oktober jongstleden heeft de fractie van GroenLinks laten weten dat zij de uitgeklede renovatie die op dat ogenblik voor het Holleblok op stapel stond, een schande vond.
Wij lieten weten dat er grote ongerustheid bij de gebruikers was, en dat onze fractie vond dat een wethouder met hart voor het onderwijs dat niet voor haar rekening zou moeten willen nemen, en met nieuwe voorstellen zou moeten komen.
Dat heeft de wethouder gedaan. Nog beter: dat heeft het hele college gedaan.
Dit voorstel komt tegemoet aan de wensen van de gebruikers, en in die zin pakt het college flink uit. Lof daarvoor.
Zorgwekkend: blijvende hoge energiekosten
Voorzitter, GroenLinks zit met een belangrijk punt van zorg: er zit nog een financiële adder onder het gras!
Een belangrijke doelstelling van de renovatie was ook energiebesparing.
Maatregelen als dubbel glas, een nieuwe cv-installatie, verlaagde plafonds en een beter verlichtingssysteem zullen wel bijdragen aan energiebesparing, maar in de achterliggende nota staat: ‘De verwachting is dat het nieuwe ventilatiesysteem meer energiekosten met zich mee gaat brengen dan het oude systeem’ (p. 5).
De gemeente was tot nu toe verantwoordelijk voor de energiekosten van het gebouw (p. 6 onderaan). Maar met de oplossing die nu wordt gekozen, kan géén garantie worden gegeven dat de schoolgebouwen van het Holleblok na de renovatie weer gebouwen zijn die in stand gehouden kunnen worden met de rijksvergoeding die een schoolbestuur ontvangt (p. 7). Om die reden willen de schoolbesturen nog niet af van de huidige regeling waarbij de gemeente de energiekosten betaalt.
Aanvullende energiebesparende maatregelen nodig
De klimaatsverandering dwingt ons tot forse energiebesparende maatregelen, overal, maar ook in publieke voorzieningen als het Holleblok.
Forse energiebesparende maatregelen zijn nodig om in het Holleblok de kosten te beperken, ook na de renovatie. En die blijven voor een deel uit in dit voorstel.
Het voordeel van dit voorstel is dat de kosten van de renovatie beperkt blijven, maar het nadeel is dat er nog een financiële nasleep volgt.
Daarom vraagt GroenLinks om energiebesparing afdoende mee te nemen bij de renovatie. Wij willen een toekomstbestendig gebouw!
Liever nu extra investeren, dan extra kosten later.
In dit kader bepleiten wij aanvullend onderzoek naar de mogelijkheid van plaatsing van zonnepanelen op het dak.
Zoals gezegd: GroenLinks was voor nieuwbouw - dat had ook een zeer energiezuinig gebouw kunnen opleveren.
Dat de renovatie een flinke vertraging heeft opgelopen en dat een fikse niet te onderschatten tegenvaller voor de gebruikers is, beseft GroenLinks heel goed. Vooral ook daarom wil GroenLinks niet inzetten op een aanbestedingsprocedure.
Dit zou veel meer tijd gaan kosten, en dat vindt mijn fractie onwenselijk voor de gebruikers.
Als wij als raad het college ondersteunen, kunnen de gebruikers van het Holleblok echt gerust zijn en zich voorbereiden op de verhuizingen.
Voor meer informatie over dit onderwerp:
Monica Lemmens: m.lemmens@wanadoo.nl