Op 13 december 2012 ging de raad akkoord met een nieuwe Welstandsnota. Hierdoor worden grote delen van Huizen ‘welstandsvrij’ verklaard: aanpassingen aan de buitenzijde van woningen/gebouwen hoeven door burgers niet meer ter toetsing worden voorgelegd aan de Welstandscommissie.

De voorstanders (VVD, PvdA, D66, Dorpsbelangen Huizen, Leefbaar Huizen, CU en SGP) vinden dat burgers zelf wel kunnen uitmaken wat mooi en lelijk is: laat mensen vrij, dan wordt het vanzelf mooi - ‘welstand is alleen maar een hoop poespas’. Een uitzondering wil men maken voor gebieden als het Oude Dorp, die onder ‘beschermd dorpsgezicht’ komen te vallen - hier vertrouwt men de burger kennelijk wat minder. De fractie van GroenLinks had geen behoefte aan verruiming van het zogenoemde welstandsvrij bouwen, en stemde tegen. Lees hier de bijdrage in de raadsvergadering.

GroenLinks over welstandsvrij beleid

Raadsbijdrage Gerrit Pas, namens fractie van GroenLinks

GroenLinks heeft geen behoefte aan verruiming van het zogenoemde welstandvrij bouwen. De nu geldende Welstandsnota 2010 is pas kort geleden, na een zorgvuldige inspraakprocedure, door de raad vastgesteld en biedt een samenhangend beoordelingskader: het poogt de particuliere wensen en het collectieve omgevingsbelang met elkaar in balans te brengen. En de praktijk van de afgelopen jaren laat zien dat dit gebeurt tot tevredenheid van de mensen die met de Welstandscommissie te maken hebben gehad.



Iets wat goed en naar tevredenheid functioneert, schaf je niet af, vindt de GroenLinks-fractie. Dat is wellicht een conservatieve benadering, maar in de context van dit onderwerp vooral conserverend en gericht op het behoud van de kwaliteit van de publieke ruimte.

GroenLinks vreest dat de liberalisering van de welstand vooral tot verloedering van het beeld in met name de uitbreidingswijken zal leiden – dat is iets dat ons zorgen baart.

Je ziet die achteruitgang namelijk ook in andere ‘bloemkoolwijken’. Welstand is dan een van de manieren om dat tegen te gaan.



Het voorstel gaat er ook vanuit om de effecten van de verruiming over drie jaar te evalueren. Wij vragen ons af hoe het college dit gaat doen; we lezen daar niets over? Wij gaan ervan uit dat u als nulmeting nu alles fotografeert, om straks ook echt serieus te kunnen evalueren. Anders neemt u zichzelf niet serieus!

Beoordeling zienswijzen

De nieuwe Welstandsnota is ook in de inspraak geweest.

Het college heeft een aantal zienswijzen verwerkt in de tekst van de nieuwe nota.

Bij een drietal zienswijzen 4, 6 en 7 geeft zij aan: ‘ter beoordeling aan de gemeenteraad’

Daarom sta ik hier even bij stil:



Zienswijze 4 van alle aanwezigen op de inspraakavond:

Zij hebben geen behoefte aan invoering van grootschalige welstandsvrije gebieden. Een beperking van het welstandstoezicht achten zij niet nodig, want zo wordt geconstateerd, zo slecht hebben we het in Huizen de afgelopen periode niet gedaan.

GroenLinks, hoewel toen afwezig, deelt die zienswijze.



Zienswijze 6 van Stichting De Limiten en Valkeveen:

De indieners stellen dat het algemeen belang ondergeschikt wordt gemaakt aan het individueel belang. Die opvatting deelt GroenLinks (wij zien het als doorgeslagen egoïsme), maar de indieners willen alleen de buitenwijken onder bijzonder welstandstoezicht laten vallen.

GroenLinks begrijpt de beweegredenen, maar vindt die consequentie te beperkt: welstand in de uitbreidingswijken achten wij van even groot belang.



Ten slotte: Zienswijze 7 - De inspraakreactie van de Welstandscommissie.

Zij adviseert handhaving van de huidige Welstandsnota 2010 om de volgende redenen:

a.    Ieder dient recht te hebben op een beoordeling van zijn plan door de welstandscommissie. De welstandscommissie wijst hierbij op de uitkomst van een enquête onder degenen die hun bouwplan door de commissie hebben laten beoordelen: ze waren tevreden hierover en vonden dat dit tot een kwaliteitsverbetering van hun plan had geleid.

b.    Bij de huidige Welstandsnota gaat het niet om een aantal voorkeursgebieden, maar om de hele gemeente – hierdoor ontstaat er in de gehele gemeente een samenhang in en kwaliteit van de bebouwing.



Met deze zienswijze 7 zijn we het eens: GroenLinks is voor handhaving van de huidige Welzijnsnota 2010. Daarom stemt zij tegen het voorliggende raadsvoorstel.