In Huizen verandert na de raadsverkiezingen niet veel. Al voor de verkiezingen hebben de collegepartijen VVD, PvdA en CDA aangegeven het liefst in dezelfde formatie door te willen gaan. Zeker als de onderlinge verhoudingen goed zijn, is zo’n uitspraak niet ongebruikelijk. De VVD won weliswaar een zetel, maar de PvdA verloor er twee en ook het CDA moest een raadszetel inleveren. Samen hebben ze de helft plus één en gingen op zoek naar steun: Leefbaar Huizen mag meedoen. Wat vindt GroenLinks?
Door de verkiezingsuitslag heeft de coalitie in de raad nog maar een meerderheid van één zetel. Dat is uiterst smal, zeker nu de gemeente voor moeilijke bezuinigingsbeslissingen komt te staan. Vandaar dat na 3 maart is gezocht naar een bredere steun. De informateur, VVD-fractievoorzitter Carel Bikkers, benaderde hiervoor D66, ChristenUnie, GroenLinks en Leefbaar Huizen. Na een eerste gesprek hebben de collegepartijen besloten om alleen Leefbaar Huizen uit te nodigen voor de besprekingen over het collegeprogramma. De andere fracties, GroenLinks incluis, zijn daarmee aan de kant gezet. Dat is jammer, maar zo werkt het in de politiek; alles draait om de macht.
Verantwoordelijkheid
GroenLinks wil bestuursverantwoordelijkheid dragen. In ons gesprek met de informateur op woensdag 10 maart hebben we aangegeven te willen meewerken aan een verbreding van het college. Maar daadwerkelijke steun aan een college is voor GroenLinks allereerst afhankelijk van de inhoud van het collegeprogramma. We willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar dat betekent ook daadwerkelijk verantwoordelijkheid dragen. Dus: meedoen aan het college = ook een wethouder leveren.
Vier in plaats van de huidige drie wethouders – en dus hogere kosten? Dat lijkt ons niet gewenst bij minder inkomsten. Een oplossing hiervoor hebben we in eerste instantie gezocht in een onderlinge verdeling van drie formatieplaatsen: VVD 1,0; CDA 0,8; PvdA 0,6 en GroenLinks 0,6 – een verdeling die recht doet aan de nieuwe onderlinge krachtsverhoudingen en weinig extra kosten met zich meebrengt. Aan een bespreking over vier wethouders zijn we helaas niet toegekomen (blokkade VVD), terwijl in de meeste gemeenten boven de 40.000 inwoners vier wethouders opereren (zie het artikel in Binnenlands Bestuur van 12 maart jl.).
Voor bezuinigen loopt GroenLinks niet weg. In een reactie op het bezuinigingsvoorstel (5 ton op welzijn, 2 ton op subsidies, 3 ton op personeelskosten) hebben we aangegeven mede verantwoordelijkheid te willen dragen voor de noodzakelijke bezuinigingen, en zelfs méér te willen bezuinigingen omdat er ook ruimte moet zijn voor nieuw beleid. We vonden het voorstel veel te algemeen: welzijn omvat immers peuterspeelzalen t/m ouderenwerk. GroenLinks wil álle gemeentelijke uitgaven tegen het licht houden. Een taakstellende bezuiniging van bijvoorbeeld 1% op alle uitgaven (waaronder welzijnswerk) ligt dan meer voor de hand. Daarnaast zal kritisch gekeken moeten worden naar de gemeentelijke reserves. Een verhoging van de OZB is in dit stadium niet aan de orde; de gemeente moet eerst naar de eigen uitgaven kijken voordat ze de lasten verhoogt.
Geen vier wethouders
De wethouderskandidaat van GroenLinks stuit niet op bezwaren, maar is simpelweg niet nodig. Niet alleen op basis van de verkiezingsuitslag (het college behield immers haar meerderheid), maar ook omdat Leefbaar Huizen kennelijk haar steun heeft toegezegd zonder daarbij een wethouderspost te claimen. Het bericht over het nieuwe college verscheen al op de nieuwssite van 6fm na afloop van de raadsvergadering van 11 maart.
Vrijdag 12 maart maakte informateur Bikkers in een persbericht bekend dat hij op basis van de gevoerde gesprekken tot de conclusie is gekomen dat een coalitie gevormd zou kunnen worden van VVD, CDA, PvdA en Leefbaar Huizen. Samen beschikken deze partijen over 16 van de 27 raadszetels. Bikkers: “Er is niet alleen op de inhoud een grote mate van overeenstemming, ook de onderlinge chemie tussen de politiek leiders Janny Bakker, Maarten Hoelscher en Nol van der Helm is uitstekend. Ook zelf zie ik de samenwerking met deze partners met veel vertrouwen tegemoet.”
Gevoel voor humor kan de informateur niet worden ontzegd: chemie blijkt ook hier weer hét toverwoord in de politiek.
GroenLinks wacht het af.