Niet de gemeentekas, maar de behoefte op de woningmarkt moet centraal staan in het bouwbeleid van de gemeente. Er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Huizen. Daarom moeten er op de Vista niet alleen dure, maar ook goedkope woningen worden gebouwd. Dit pleidooi hield fractievoorzitter Gerrit Pas tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in de Huizer gemeenteraad op 13 juli.

Inbreng GroenLinks tijdens behandeling van de Voorjaarsnota tijdens de raadsvergadering op 13 juli 2006.



Inleiding
Op 7 maart waren de gemeenteraadsverkiezingen.
Dat is al 4 maanden geleden.
En sindsdien lijkt er politiek weinig te gebeuren
Ja, er is een nieuw college gekomen, met nieuwe mensen – of beter: deels nieuwe mensen, en anderen in een nieuwe rol.
Die zijn zich aan het inwerken, verrichten openingshandelingen, maar hebben nu plotseling nergens meer direct een mening over, dat was tijdens de verkiezingscampagne wel anders…
Kortom, wij hebben nog niet veel daadkracht gezien…


Ondanks het in de pers breed uitgemeten sociale karakter van het collegeprogramma, blijkt er al bij het eerste voorstel – de voedselbank – onderlinge verdeeldheid!
(die verdeeldheid is op zich niet erg, maar de gekwalificeerde meerderheid van VVD-huize had geen overtuigend alternatief voorstel – en dat is wél erg)
Het voorval is toch een smetje op de door de formateur luid geproclameerde trots over het nieuwe college.


De overgangsperiode is een feit, maar mag niet te lang duren.
Het college heeft zich ook gebonden aan allerlei opdrachten en termijnen die daarvoor staan.


Voorjaarsnota
Dat brengt me bij de voorjaarsnota
Deels opgesteld door het oude college, maar aangepast nav het collegeprogramma.


Het financiële meerjaren perspectief ziet er gunstig uit, na allerlei sombere verhalen van de afgelopen jaren, nu weer met bescheiden overschotten.
En dan hebben we het over de zogenoemde ‘normale saldi’; want door de opbrengsten uit grondverkoop hadden de jaarrekeningen de afgelopen 10 jaar – 2004 uitgezonderd - steeds een positief eindresultaat. Vorig jaar nog met 5,9 miljoen voordelig.
Een positief perspectief dus, ook al wordt opmerkt dat realisering van het collegeprogramma nog ‘budgettaire fricties’ laat zien.


Taakstelling woningbouw: sociale woningbouw op Vista
Opmerkelijk is dat het vorige college half Huizen op de schop wilde nemen om te bouwen voor geld.
Die inkomsten uit grondverkoop, aanvankelijk begroot voor 2006, worden nu pas in 2008 gerealiseerd.
In de versie van de voorjaarsnota van april – pagina 6 – lezen we dat doordat de raad de inspraak 14 dagen ophield de grondopbrengst pas in 2007 wordt gerealiseerd. Onzin natuurlijk, die eerder ook al door ons is opgemerkt.
In de voorjaarsnota/versie juni j.l. wordt gesteld dat de ‘vroegste mogelijkheid om de grondopbrengst te genereren inmiddels in 2008 ligt en dat het meerjarenperspectief hieraan is aangepast’’ En met 2008 wordt hier de 2e helft van 2008 bedoeld.


De besluitvorming over de invulling van de Visa is nog niet in de afrondende fase; pas na de zomer zal het college besluiten nemen over de biedingen, selectie, inschrijving etc..
Er bestaat dus nog de ruimte om zo nodig mét behoud van de verwachte opbrengst op die locatie iets aan volkshuisvesting te doen.
GroenLinks vindt dat die mogelijkheid benut moet worden.


Gelet op dat meerjarenperspectief en gelet op de nadruk op volkshuisvesting in het nieuwe collegeprogramma (en het ontbreken van concrete woningbouwlocaties in het collegeprogramma),
Maar belangrijker: gelet op het tekort aan betaalbare woningen,
stellen wij voor om nog eens goed naar de invulling van het woningbouwprogramma te kijken: de vista kán meer gemengd ingevuld worden (duur én goedkoop), en dus meer gebaseerd op de concrete woningbouwbehoefte in Huizen dan op de gemeentekas.
Als die keuze wordt gemaakt, dan neemt deze raad écht afscheid van het bouwen voor geld! Ook dat is sociale politiek.


Wmo reservering
Terecht wordt voorgesteld een bestemmingsreserve voor de WMO in te stellen,
En daarnaast 385.000 te reserveren voor tekorten en risico’s.
Met het oog op dit laatste dienden ChristenUnie en GroenLinks vorig jaar al een motie in; wij voorzagen dat de WMO geen melkkoe zou worden.
Toen was de reactie van de raadsmeerderheid nog: dit is te voorbarig!
Nu neemt u onze suggestie in feite over (385.000 euro reserveren).


Voedselbank
Gelet op de discussie over de voedselbank, had GroenLinks aanvankelijk moeite om het budget voor bijzondere bijstand structureel met 110.000 te verlagen.
Het college acht het resterende budget – ook bij intensiever beleid met een actieve benadering van mensen – voldoende.
Mocht toch meer budget nodig zijn, dan verwachten wij voorstellen hiervoor.
GroenLinks is medeondertekenaar van een motie om de voedselbank een startsubsidie te geven.


Ligplaatsen: duurzaam inkoopbeleid
Met tevredenheid constateert GroenLinks dat de ligplaatsen in de havenuitbreiding worden gerealiseerd, zonder verdere trammelant en dat deze ook al inkomsten opleveren.
In het collegebesluit van 19 april j.l. hebben wij met instemming kunnen lezen dat bij de aanleg uitsluitend met FSC gecertificeerd hout verwerkt mag worden.
D.w.z. hout dat niet afkomstig is uit tropisch regenwoud, maar dat duurzaam is geproduceerd. De gemeente wil dus geen fout hout gebruiken. Prima!
Wij gaan ervan uit dat de gemeente er ook op toeziet dat dit gebeurt.
GroenLinks wil op een later moment nog met de raad van gedachten wisselen over duurzaam inkoopbeleid door de gemeente, aan de hand van een notitie die wij de raad zullen presenteren.


Wensen nieuw beleid: een eerste voorlopige afweging
Een paar opmerkingen hierbij:

- Opvallend dat er nu veel wordt gefinancierd dat eerder door GroenLinks is bepleit (Centraal Meldpuntachtige voorziening/Vangnet) of eerder al door de raad is (bijv. kunstprijs, voortkomend uit de cultuurnota; de visstijger voor minder validen, voortkomend uit het door GroenLinks geïnitieerde Waterplan).

- Stichting egelopvang: GroenLinks is voorstander van een structurele waarderingsbijdrage van de Stichting met ingang van 2007.

- Dienstencentrum: het voorstel voor de jaarlijkse vergoeding van de huur, is niet verrassend en ligt in de lijn van het collegeprogramma, en vooral de electorale strijd die daaraan vooraf is gegaan.
Twee jaar geleden is door GroenLinks al opgemerkt dat er t.z.t. 80.000 euro bij moet en dat niet de suggestie gewekt moet worden dat de Stichting zelf per 1 januari 2007 haar broek kan ophouden.

- Publicatieborden t.b.v. vrije meningsuiting:
Een verrassend voorstel in een tijd dat er door politici in Den Haag nogal eens wordt gesproken over inperking van het recht op vrije meningsuiting.
GroenLinks is niet tegen plakzuilen, maar wij hadden hier voorstel verwacht voor aanschaf van nieuwe verkiezingsborden. De bestaande bonte verscheidenheid aan constructies die nu onze wegen siert, is immers een aanfluiting voor Huizen.
In antwoord op door GroenLinks begin februari j.l. gestelde vragen, heeft het vorige college nieuwe borden ook toegezegd.
GroenLinks stelt de raad voor dit voorstel in die geest uit te voeren met het oog op de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 november.

- Financiële hulp bij rampen: het college stelt voor de 25.000 euro structureel niet te honoreren
De motivering: de ongewisheid van behoefte/noodzaak hiervoor.


Die structurele wens is ontstaan na de aardbevingsramp in Pakistan, die net als de tsunami en eerdere rampen leidde tot voorstellen van fracties om hiervoor als gemeente 1 euro per inwoner te storten.
We wilden af van de humanitaire scoringsdrift van fracties.
En we stelden voor Pakistan een bedrag beschikbaar dat uitgegeven diende te worden aan concrete projecten waar Huizers bij betrokken waren.
Met het voorstel dat nu voorligt lopen we het risico weer in incidentenpolitiek te vervallen. Dat lijkt ons geen vooruitgang; terug bij af en terug bij de willekeur.
GroenLinks stelt de raad voor om in een volgend fractievoorzittersoverleg te praten over een gedragslijn voor dit soort gevallen, want rampen doen zich bijna maandelijks voor, ook al blijven die vaak buiten beeld.


Drie opmerkingen tot slot


1. De veerverbinding
We krijgen nu inkomsten uit de ligplaatsen, dat brengt me bij uitgaven voor het veer.
De proefvaarten met de Aqualiner van Huizen, via Almere naar Amsterdam
vinden niet deze zomer plaats, maar, onder voorwaarden, in het najaar.
Het Rijk is bereid 150.000 euro op te hoesten en zes partners samen
190.000 euro, dat is 340.000 euro belastinggeld voor een proef, waarvan
in ieder geval voor de verbinding Huizen-Amsterdam (via Almere) de
uitslag (negatief) vaststaat. Voorwaarde van de 6 partners is dat Aqualiner met een goed plan komt.
Het wordt zomer, dan is het heerlijk op het water. Maar wij gaan ervan uit dat het college de komende weken niet voor de verleiding bezwijkt om hier alsnog geld in te steken (was 12.500).


2. Werkgelegenheid: HWC en Lidl
Voorgesteld wordt 4 miljoen te oormerken voor ondergronds parkeren in het dorpscentrum. Dit bedrag vloeit voort uit de discussie die we vorig jaar in deze raad hebben gevoerd over de winkelplannen, en is in het collegeprogramma vastgelegd.
Dat vereist wel de ambitie om die winkeluitbreiding te realiseren – een ambitie die ontbreekt in het collegeprogramma.


Er is nog steeds geen zekerheid over Lidl en dus over het behoud van werkgelegenheid.
Mochten zich in de vakantieperiode nieuwe ontwikkelingen voordoen, schroom niet de raad terug te roepen!


3. Ten slotte: de gemeentelijke herindeling – belangrijk voor het perspectief van Huizen
Tot mijn verbazing heeft de commissie Abez vorige week een gesprek van gedeputeerde Moens met de fractievoorzitters over de herindeling afgeblazen, omdat eerst in de raad een debat over e.v. herindeling zou moeten worden gevoerd.
De argumenten van de burgemeester, zo lees ik in de notulen: ‘de gemeente weet niet precies wat de provincie wil’.
En dhr Bikkers wil de discussie in een zo breed mogelijke groep voeren, een discussie door de gehele raad op basis van officiële stukken. En hij wil dat dhr Moens een officieel stuk aan de gemeente voorlegt waarop kan worden gereageerd.


Dat zijn nogal verwarrende motiveringen, zeker afgezet tegen eerdere besluitvorming over dit onderwerp.


Laten we de provincie niet als boeman afschilderen.
De provincie heeft meebetaald aan het bestuurskracht onderzoek onder de voorwaarde dat de conclusies niet vrijblijvend zouden zijn.
Nav de uitkomsten van dit onderzoek hebben de lokale bestuurders regie van de provincie gevraagd.
GS hebben toen een tijdspad voorgesteld richting de volgende raadsverkiezingen in 2010 (incl. e.v. besluitvorming over herindeling door de Eerste Kamer).
GS hebben 4 denkmodellen in discussie gebracht, waarbij het model Gooistad uitdrukkelijk op verzoek van de burgemeester van Hilversum (en lid van D66) is opgenomen.
De provincie heeft de regie gekregen van de gemeenten, maar wil dit traject i.s.m. gemeenten uitvoeren…


‘Eerst een openbaar debat in de raad’ wordt er nu gezegd.
Het vorige Huizer college kwam begin dit jaar met het voorstel om het Gooi in tweeën te delen, zonder enige motivatie overigens.
De raadscommissie heeft hier op 18 januari uitgebreid over gedebatteerd, in het openbaar.
Unaniem is toen uitgesproken eerst een analyse van de problemen te willen, en mogelijke oplossingen hiervoor in de vorm van aanpassing van gemeentegrenzen.
Gelet hierop had de raadscommissie nog geen voorkeur voor enige door de provincie voorgelegde herindelingvariant, maar ging ze wel akkoord met participatie in een te starten Arhi-project (wet algemene regels herindeling).


En gedeputeerde Moens wilde vóór de zomervakantie met de raden praten over de planning van het Arhi-traject en over een plan van aanpak voor de discussie, over de vraag ‘hoe de inhoud centraal te stellen?’ Kortom, wat zijn de thema’s (economie, woningbouw, natuur, verkeer, etc.) en wat zijn dan de gewenste gemeentegrenzen.
Precies die discussie die de Huizer gemeenteraad wilde in januari. (Bikkers was er niet bij in januari; VVD-raadslid Ormel was woordvoerder).


Dat vereist veel investeren op inhoud.
Ook de gemeenten (de gemeentesecretarissen) zijn de afgelopen maand door de gedeputeerde gevraagd om een programma te maken voor de discussie, gedragen door de gemeenten zelf.
In de provinciale nota ‘start procedure Wet algemene regels herindeling Gooi en Vechtstreek’ die de fractievoorzitters eind juni hebben ontvangen, staan voor de periode juni – december allerlei informatie- en discussiebijeenkomsten voor raadsleden en burgers gepland.
In die nota staat dus precies wat de provincie wil, zeg ik tegen de burgemeester.
Een open overleg, waaruit mogelijk bepaalde herindelingsontwerpen (of grenscorrecties) voortkomen.


Ik vind het afzeggen van het gesprek met gedeputeerde Moens genant; - nu doet mijn gevoel er weinig toe,
Maar we verliezen wel tijd; tijd voor een open debat dat we juist zeggen te bepleiten.
Erger: Huizen moet oppassen dat ze niet achter in de rij komt te staan.


Op korte termijn kan Huizen zelfstandig blijven, zo blijkt uit het bestuurskracht onderzoek.
We hebben als gemeente weliswaar nog geen definitief standpunt over de gewenste variant ingenomen, maar we hebben wel wensen (logische grenzen bijvoorbeeld), en – zo staat in het collegeprogramma – het college zet zich hiervoor in.
Als je dat wilt, dan is een afwachtende of isolationistische opstelling niet verstandig…
Ook obstructie – en dat was het afblazen van het overleg met Moens - is dan een verkeerd signaal!


Gedeputeerde Moens zal nu pas in actie komen op initiatief van de gemeente Huizen
De bal ligt dus nu bij de verantwoordelijk portefeuillehouder;
Vraag aan de burgemeester: wat gaat u op korte termijn doen; gaat u daadkracht tonen?