Op 17 februari j.l. heeft de stuurgroep ’HOV in het Gooi’ (voornamelijk bestaande uit ambtenaren van de Provincie Noord-Holland) raadsleden uit Huizen, Blaricum en Eemnes geïnformeerd over de stand van zaken betreffende het HOV, het Hoogwaardig Openbaar Vervoer tussen Huizen-busstation en NS station-Hilversum over een vrij liggende busbaan.

Duidelijk werd dat zich sedert de laatste informatiebijeenkomst op 14 januari jl. geen opmerkelijke ontwikkelingen hebben voorgedaan. Pas in juni zal de Nijmeegse hoogleraar Meurs zijn second opinion geven op het onderzoek van verkeerskundig bureau Goudappel Coffeng waarop het HOV-plan is gebaseerd. Goudappel voorspelt een groei van het aantal reizigers tussen Huizen en Hilversum van 2800 naar 9600 (retour). Maar Meurs heeft al kritische kanttekeningen bij die prognose geplaatst: te optimistisch. Ook wees hij op de langere reisduur door de grotere afstanden tot de HOV-haltes en vaker overstappen.

De afgelopen weken hebben de Gooise raadsleden zich kunnen buigen over het in september 2009 door Goudappel Coffeng gepubliceerde rapport Buslijnenonderzoek Gooi en Vechtstreek. Dit rapport werd door prof. Meurs ter lezing aanbevolen. De inhoud is onthutsend. Uit metingen blijkt dat van de 1244 Huizers en Blaricummers die over een hele dag genomen richting Hilversum reizen, de helft al uitstapt vóór NS-station Hilversum (vooral bij Arenapark en Sportpark). Het aantal dat tenslotte bij Hilversum NS arriveert, bedraagt gemiddeld slechts 300 tot 350.

GroenLinks verwacht niet dat het HOV tot meer reizigers zal leiden. Niet alleen door de langere reisduur, ook omdat er al tien jaar sprake is van een daling van het aantal busreizigers, terwijl Connexxion in 2004 nog een groei van 40 procent voorspelde. Zelfs op de best lopende lijn in ’t Gooi, bus 100 van Huizen naar Hilversum, is het aantal passagiers de afgelopen tweeëneenhalf jaar met negen procent gedaald. We moeten helaas concluderen dat de Gooier, ondanks de files, de voorkeur geeft aan de auto, omdat hij weet dat ieder doel in het Gooi sneller met de auto dan met de bus is te bereiken. Er lijkt geen markt meer voor méér busreizigers; zeker niet in de vorm van vervoer à la de Zuidtangent.

Voor een paar honderd mensen moet dus een HOV-verbinding worden gerealiseerd voor een bedrag van 105 miljoen euro, kostbaar belastinggeld. In Hilversum moeten dure kunstwerken worden gebouwd, zoals een fly over, en in Huizen moeten langs de Huizermaatweg en Atletiekbaan 180 bomen verdwijnen voor een zeven meter brede asfaltbaan van circa 2,5 km lengte richting A27. Het Huizer gedeelte zal minimaal 25 miljoen euro kosten; de gemeente moet daarvan 750 duizend euro ophoesten – in een periode waarin de gemeente miljoenen moet bezuinigen.

In Huizen is ook een alternatieve route voor de vrije busbaan onderzocht: langs ’t Merk, door een deel van het Stadspark en over de sportvelden van AH’78. Die variant is in strijd met het beleid van de gemeente om niet te bouwen in structureel groen; bovendien is de gemeente bezig met de herinrichting van het Stadspark. Als hier de busbaan wordt aangelegd, blijft er van dat park weinig over.

Het enige interessante onderdeel van het HOV-traject is de eventueel later te ‘verrailen’ vrije busbaan langs de A27 – hier kan immers snelheid gemaakt worden bij files. Maar juist dit onderdeel is al uit het plan weggevallen en is de eerste 20 à 25 jaar niet meer aan de orde. Omdat er geen geld voor is, wordt gezegd, terwijl iedereen weet dat het Rijk het aantal rijbanen van de A27 wil verdubbelen, ten gunste van het autoverkeer. Dan is er geen ruimte meer voor een busbaan. Dat is een politieke keuze waar de busreiziger helemaal niets mee opschiet.

Gerrit Pas: “Bestuurders van Provincie en Gooise gemeenten: wees wijs en trek de stekker uit het HOV-project. Zeg met ons mee: HOV NEE!