Al jaren protesteren bewoners rond de Melkweg tegen het toenemende verkeer door het dorp. Vooral in de ochtendspits is de Melkweg een sluiproute: komende uit de Huizermaat duiken automobilisten de Melkweg in, de kortste weg richting Crailoseweg en Bussum.
Driekwart van het verkeer door de Melkweg is sluipverkeer, zo blijkt uit een kentekenonderzoek door de gemeente. Volgens de bewoners leidt dit tot overlast en gevaarlijke situaties.
Als oplossing pleiten de bewoners voor een ‘knip’ in de route, waardoor doorgaand verkeer onmogelijk wordt. Het college en een meerderheid van de raad willen dit niet. Andere maatregelen, zoals drempels zijn bespreekbaar, maar hebben niet de unanieme steun van de bewoners. En zolang de bewoners het onderling oneens zijn, doet de gemeente niets.
GroenLinks vindt dat de gemeente zich niet moet verschuilen achter verdeelde bewoners, maar haar verantwoordelijkheid moet nemen. In de vergadering van de raadscommissie ROW van 18 januari pleitte Larisa Landré daarom voor maatregelen tegen het sluipverkeer.
Zij stelde drie maatregelen voor om de 30 km-zone te handhaven:
1. Allereerst fysieke maatregelen in de vorm van maldense drempels – hoge snelheden van auto's zijn dan verleden tijd. Tegelijk wordt de doorgang van hulpvoertuigen hierdoor niet belemmerd.
2. Daarnaast maatregelen om het vrachtverkeer te weren, dat vooral ’s nachts tot irritatie bij bewoners leidt. Een inrijverbod is waarschijnlijk al voldoende.
3. Ten slotte: een voorlichtingscampagne, zoals voorgesteld door 3VO, om gebruik te maken van de ontsluitingswegen. Daar kan het hele dorp voordeel van hebben.