Jaarlijks sterven er wereldwijd duizenden dieren door het binnen krijgen van ballonresten of omdat ze verstrikt raken in de touwtjes. De plastic soep in de oceaan is niet meer te overzien, en gemeenten en inwoners dragen bij aan deze problematiek door het oplaten van ballonnen bij allerlei evenementen en gebeurtenissen. GroenLinks Huizen wil dat hier een einde aan komt.

In april 2013 deden natuur-, milieu- en dierenorganisaties een oproep om nadrukkelijk geen ballonnen op te laten met Koninginnedag. Een ballonnenfeest is namelijk een verschrikking voor het milieu en de dieren; zij eten de ballonnen op, die soms voor voedsel worden aangezien, en raken in de touwtjes verstrikt. Resultaat: de dieren stikken of verhongeren in de resten. Door de hoeveelheid plastic in de magen is er geen ruimte meer voor echt eten.

Tevens dragen de ballonnen bij aan het verergeren van de plastic soep en zwerfafval in de natuur. Biologisch afbreekbare ballonnen en touwtjes zijn ook geen optie – het afbreekproces verloopt simpelweg te langzaam. Daar komt nog bij dat er wereldwijd een tekort aan helium dreigt; het gas dat nu juist gebruikt wordt voor het oplaten van ballonnen. In de ogen van GroenLinks Huizen is het beter om iets fleurigs te planten of te zaaien, in plaats van de natuur met rubber, latex, plastic etcetera te belasten.

Afgelopen december heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen die gemeenten oproept om actief het oplaten van ballonnen te ontmoedigen. Inmiddels heeft het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam besloten om een verbod op het oplaten van ballonnen tijdens evenementen in te stellen. In Hilversum wordt het evenementen- en vergunningenbeleid aangepast.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de fractie van GroenLinks de volgende vragen aan het college gesteld:

  1. Deelt het college de zorgen van GroenLinks Huizen over de schadelijke gevolgen van het oplaten van ballonnen voor dieren en het milieu?
  2. Is het college bereid ervoor te zorgen dat de gemeente Huizen alleen nog natuur- en milieuvriendelijke alternatieven toe gaat passen (dus ook geen “biologisch afbreekbare” ballonnen) als de gelegenheid zich voordoet?
  3. Is het college bereid om nieuw beleid te maken waarmee de vervuiling door ballonnen wordt teruggedrongen? Gedacht kan worden aan een aanpassing van, bijvoorbeeld, het evenementen- en vergunningenbeleid.

Update: in de bijlage de antwoorden van het college.

Meer info: Stop de ballonnenterreur bij herdenkingen en Plastic Soup Foundation
Lees ook over het succes van GroenLinks Hilversum!