Op 6 december 2007 stelde de gemeenteraad een toekomstvisie voor Huizen vast. Het rapport draagt de fraaie titel ‘Huizen: Een levendig dorp aan het water’. Hierin wordt beschreven hoe de gemeente er in 2020 uit wil zien, en welke maatregelen nodig zijn om dit te realiseren. Acht jaar (!) duurde het voordat het rapport er lag. Als datzelfde tempo wordt aangehouden, zullen we 2040 wel halen. In de raadsvergadering blikte Gerrit Pas namens GroenLinks terug.
We stellen vandaag een toekomstvisie voor de gemeente Huizen vast.
Dit speerpunt van beleid kent een lange geschiedenis:
• In 1999 kondigde het college in de Beleidsbegroting 2000 aan met een gedegen visie op de toekomst van Huizen te zullen komen, als basis voor een kerntakendiscussie – het ongunstige financiële meerjarenperspectief dwingt Huizen immers tot moeilijke keuzen.
Voorgesteld wordt voorjaar 2000 een notitie uit te brengen ‘omtrent de methodiek tot ontwikkeling van een integrale beleidsvisie” (de aanpak dus)
• In de Beleidsbegroting 2001 heet het: ‘Nog dit najaar hopen wij u een discussiestuk te kunnen presenteren…’
Voor GroenLinks aanleiding om een aantal ‘dorpsgesprekken’ hierover voor te stellen, een suggestie die door het college enthousiast wordt overgenomen.
• In de Beleidsbegroting 2002 presenteert het college eindelijk een drie pagina’s tellende visietekst (inclusief een financieel verhaal in “Bijlage 9” – met o.a. het voornemen 200 woningen te bouwen om de begroting sluitend te maken).
• In de Beleidsbegroting 2003 kondigt het college aan bij de presentatie van de perspectievennota aan met een plan van aanpak voor de totstandkoming van de toekomstvisie te zullen komen.
Gelet op de lange voorgeschiedenis was dat voor mijn fractie een bijna ongeloofwaardige belofte: het tempo van de vooruitgang op dit terrein deed denken aan het leven in een 19e eeuws dorp aan het water.
U kunt zich voorstellen dat de voortgang van de toekomstvisie voor veel fracties een jaarlijks terugkerende vraag was tijdens de algemene beschouwingen. Ondertussen waren er door de afgesproken bezuinigingstaakstellingen allang keuzes gemaakt, zonder dat er een visie achter zat.
Ik zal niet alle jaren de revue laten passeren... Het project krijgt pas echt voortgang als in 2004 het onderzoeksbureau SBGO de opdracht krijgt om voor Huizen een aantal ontwikkelingen tot 2020 in kaart te brengen, als voorstudie voor de toekomstvisie.
In die voorstudie wordt een beperkt aantal thema’s beschreven:
- Bedrijvigheid en werkgelegenheid,
- volkshuisvesting,
- onderwijs en welzijn,
- en de openbare ruimte
Via de uitwerking in een aantal scenario’s in samenwerking met ambtenaren en een externe consultatiegroep is de basis gelegd voor de tekst die nu voorligt, met de aandacht voor een drietal peilers: sociaal, economie en fysiek.
Het belang van dit rapport is dat het niet, zoals aanvankelijk bedoeld, een bezuinigingsverhaal is, maar dat er naar de toekomst gekeken wordt: waar willen we naar toe en wat is daarvoor nodig?
En ter geruststelling: dit rapport is niet het zoveelste rapport voor de la!
De uitkomsten van de voorstudie hebben immers al effect gehad:
- Zo heeft het inzicht in de demografische ontwikkeling van Huizen (vergrijzing én ontgroening van de bevolking) al geleid tot meer aandacht voor jongerenhuisvesting (een item waarvoor je 10 jaar geleden hier nauwelijks de handen voor op elkaar kreeg, want grondopbrengstmaximalisatie stond voor de raadsmeerderheid voorop!);
- De constatering in de voorstudie dat Huizen geen werkgelegenheidsbeleid voerde, leidde tijdens de algemene beschouwingen van 2005 prompt tot voorstellen hiertoe – en dat beleid maakt nu deel uit van de beleidsbegroting;
- Hetzelfde gebeurde na de constatering van het ontbreken van toerisme- en recreatiebeleid.
Deels bouwt de Toekomstvisie dus voort op beleid dat al in gang is gezet, deels wordt meer samenhang aangebracht. Zie bijvoorbeeld de passages over de ontwikkeling van het Oude Haven-gebied/het Nautisch Kwartier Huizen.
Door de nadruk op een aantal belangrijke beleidsterreinen, staat er ook veel niet in: bijvoorbeeld milieubeleid en cultuurbeleid.
Maar als je terugkijkt op de afgelopen periode en rekening houdt met de sceptische houding van enkele fracties, is het bijna een prestatie dat dit rapport er nu ligt.
Instemming
Mijn fractie heeft in de commissie al aangegeven in grote lijnen met de visie te kunnen instemmen, zonder al bij voorbaat tegen alles meteen ‘ja’ te zeggen.
Dat doen we ook vanavond.
En wij zullen u een amendement over de laatste zin van paragraaf VII besparen.
(Gedoeld wordt hier op de slotzin ‘een innovatieve vorm van openbaar vervoer over water wordt node gemist’. Deze zin getuigt natuurlijk van weinig historisch benul, gelet op recente ervaringen met het veer tussen Huizen en Almere dat inmiddels bij gebrek aan passagiers uit de vaart is genomen.)
Ten slotte een paar vragen
Het collegevoorstel zegt dat de Toekomstvisie de functie heeft van een ‘kaderstellende beleidsnotitie’ die door het college nader wordt ingevuld.
Mijn fractie wil verder in de richting die wordt aangegeven; en dat zal consequenties moeten hebben voor de activiteiten van het college…
In dit verband twee vragen:
1. Wat gaat u doen om dit toekomstbeeld naderbij te brengen?
• Gaat u de raad een concreet actieprogramma voorleggen?
Antwoord burgemeester: ja.
• Komt er een periodieke bijstelling: bijv. per collegeperiode een stand van zaken, met voorstellen voor bijsturing.
Antwoord burgemeester: ja.
2. Wat gaat u doen om de bevolking over de toekomst van hun dorp te informeren en ze daarbij te betrekken, en om hun creativiteit te mobiliseren?
• Laat u er een moei boekje van maken, voor allerlei maatschappelijke organisaties en instellingen die betrokken zullen moeten worden bij de realisatie van de toekomst?
• Een boekje dat op een bijeenkomst gepresenteerd kan worden en dat in ieder geval een leuk welkomstgeschenk is voor nieuwe inwoners?
• En dat ons raadsleden blijvend aan 2020 doet denken…
Opdat we ermee aan de slag blijven!
Antwoord burgemeester: deze suggesties worden meegenomen.
Niet bouwen in en boven het water
Tijdens de commissiebehandeling van de toekomstvisie had GroenLinks zich al uitgesproken tegen het voornemen om te bouwen in en boven het water. Wij vreesden dat een dergelijke uitspraak zou leiden tot bebouwing bij de Gooimeerdijk, de volkstuinen. Kortom, tot het bouwen van dure woningen waarmee snel geld verdiend kan worden, maar tegelijk ten koste van het open landschap. Een meerderheid van de commissie was tegen dit voornemen en daarom is dit ook niet in de toekomstvisie opgenomen.
Gemiste kans: geen consultatie van de bevolking
Het huidige gemeentebestuur benadrukt bij herhaling de bevolking te willen betrekken bij het proces van beleidsvoorbereiding en uitvoering. De Toekomstvisie bood een uitstekende kans om bewoners mee te laten praten over de toekomst van hun eigen gemeente. Die consultatie bleef echter beperkt tot vertegenwoordigers van belangengroepen die zitting namen in de zogenoemde consultatiegroep. GroenLinks stelde in mei j.l. voor de bevolking actief te informeren over de Toekomstvisie. Hoewel er eerst steun voor dit voorstel was, hadden de collegepartijen daar later geen behoefte aan. Een gemiste kans!
Zie ook het nieuwsbericht van 27 mei 2007.
Meer informatie over dit onderwerp bij Gerrit Pas: geh.pas@wanadoo.nl