De fractie GroenLinks in Huizen maakt zich ernstig zorgen over de houtrookontwikkeling en de overlast die dit met zich meebrengt. Daarom starten we voor de tweede keer een meldpunt waarmee we de omvang van de houtrookoverlast in Huizen zichtbaar willen maken.

Vanaf 20 december kun je via https://www.facebook.com/meldpunthoutrookhuizengooi een klacht indienen of een melding doen naar  HoutrookoverlastHuizentGooi@gmail.com

'Als mensen melding maken van houtrookoverlast kunnen we actie ondernemen, en in kaart brengen hoe bewoners van Huizen de overlast ervaren en waar dit gebeurt.' 

Gemeenten kunnen houtkachels nu nog niet verbieden, maar wel regels opstellen voor het gebruik ervan om overlast te beperken en de gezondheid van omwonenden te beschermen. Raadslid Marian van den Berge hoopt met het meldpunt het draagvlak voor concrete maatregelen tegen houtrookoverlast binnen de gemeenteraad te vergroten, zodat in het omgevingsplan regels komen die optreden tegen houtrookoverlast wel mogelijk maken. Houtrook is ongezond: het veroorzaakt en verergert longziekten zoals astma, COPD en longkanker, en ook hart- en vaatziekten. Particuliere houtrook is inmiddels de grootste bron van fijnstofuitstoot in Nederland: maar liefst 25% van de fijnstof in onze lucht komt van houtkachels, open haarden, vuurkorven etc. Dat heeft grote gevolgen voor de luchtkwaliteit en dus voor onze gezondheid.

Een schone, veilige en gezonde leefomgeving is belangrijk en daar valt ook de lucht die we inademen onder. De gemeente Huizen heeft helaas  het Schone Lucht Akkoord nog steeds niet getekend, ondanks de regelmatige verzoeken daartoe van Van den Berge. 'Gemeenten hebben een zorgplicht en daar hoort ook bij dat je kinderen en kwetsbare mensen met longproblemen beschermt, 'aldus het raadslid van GroenLinks Huizen. 'Veel mensen weten niet hoe schadelijk houtrook is voor zichzelf, voor hun kinderen en voor de buren. Het is een ernstige bedreiging voor de gezondheid en veel mensen vinden het lastig om hun buren erop aan te spreken terwijl ze wel veel overlast ervaren van houtrook. Daarnaast is er bij de gemeente geen meldpunt, alleen een algemeen mailadres. Ook actieve voorlichting over de schadelijke gevolgen ontbreekt. Nu is de voorlichting vaak gericht op anders stoken, terwijl stoken van houtrook altijd schadelijk is, schoon stoken bestaat niet. Niet stoken moet wat GroenLinks betreft de norm worden. We weten immers allemaal hoe schadelijk het is. Een verbod bij Code Oranje en Rood - van de Stookwijzer, zou een mooi begin zijn en een stookverbod op plaatsen waar kinderen verblijven, bijvoorbeeld in de buurt van scholen en kinderdagverblijven, of stooktijden inzetten, bijvoorbeeld: geen houtstook tussen 21 uur en 9 uur. Dit verkleint de overlast van houtstook voor omwonenden. Omwonenden kunnen hun huis (en slaapkamers van de kinderen) luchten en hoeven niet in de rook te slapen. Ook vinden wij dat een houtkachel geen primaire verwarmingsbron mag zijn.

Ernstige bedreiging voor de gezondheid

Houtstook is een ernstige bedreiging voor de gezondheid en met name voor mensen met luchtwegklachten. Er zijn 1,2 miljoen mensen met chronische luchtwegklachten in Nederland, en zij kunnen zich niet of nauwelijks zelf beschermen tegen rookoverlast van buren. Particuliere houtstook draagt voor 23 procent bij aan de totale landelijke uitstoot van fijnstof en voor 70 procent in de emissie van kankerverwekkende poly-aromatische koolwaterstoffen (paks).