Vrijwilligers, gebruikers en buurtbewoners hebben korte tijd zonder moeten doen, maar vanmorgen is de nieuwe locatie van Wijkcentrum Meentamorfose geopend! En wat een feest was het!

Het grasveld vol met kraampjes van allerlei organisaties, het nieuwe wijkcentrum vol met enthousiaste en geïnteresseerde mensen. Op de Landweg huist nu niet alleen een prachtig nieuwe wijkcentrum - iets wat onder het vorige college niet mogelijk leek - maar sinds 5 weken ook de Egelbescherming. Deze hebben in de oude school ook een prachtig verblijf gevonden!

Als je vandaag al die blije en enthousiaste gezichten hebt gezien, dan weet je hoe ontzettend waardevol het is om als gemeenteraad zoveel te kunnen betekenen voor mensen.

Energiebesparing en duurzaamheid zijn vanaf het begin uitgangspunt geweest bij de verbouwing van het leegstaande schoolgebouw.

Dat was best lastig, omdat het niet om een complete renovatie ging. Het gebouw "geschikt maken" was de opdracht. Toch zijn er verschillende duurzaamheidsmaatregelen in het programma van eisen opgenomen en uitgevoerd:

  • het dak is goed geïsoleerd;
  • de ruimten in het gebouw zijn voorzien van led-verlichting: energiezuinig én prettig licht;
  • voor de verwarming zijn HR-ketels geplaatst met bovendien een energiezuinige regeling/schakeling, waardoor het gasverbruik flink wordt beperkt;
  • beide delen van het gebouw hebben een aparte aansluiting voor gas en elektra, waardoor beide huurders inzicht hebben in hun aandeel in het energieverbruik;
  • om volledig in het verwachte elektriciteitsverbruik te voorzien, hebben het buurtcentrum en de egelopvang elk 32 zonnepanelen op het dak.

Ondanks een krappe begroting zijn dit soort maatregelen toch mogelijk gebleken. De crux zit in de bereidheid om op langere termijn (15-20 jaar) te kijken. Binnen deze gebruiksduur van het gebouw verdienen de maatregelen zichzelf terug. Nu extra investeren in comfort en duurzaamheid is uiteindelijk dus ook in financieel opzicht verstandig beleid!

- kijk voor meer foto's op onze facebookpagina -