Er wordt veel moois georganiseerd in Huizen. Braderiën, markten, toernooien, feesten, concerten en allerlei andere evenementen. Veel van deze evenementen kijken naar de gemeente voor (financiële) ondersteuning. En dat is prima, daar heeft de gemeente ook geld voor. Voor veel organisaties - en zelfs voor raadsleden - is het echter onduidelijk wie wanneer welk geld krijgt, en waarom. Hoe voldoe je aan de juiste eisen voor een subsidie, en welk deel krijg je dan toegekend? Op het moment is het beleid hieromtrent niet erg duidelijk, en daardoor al helemaal niet transparant. Reden voor GroenLinks om samen met andere raadsfracties te vragen om nieuw beleid.

Vorig jaar was de vraag uit de raad duidelijk: hoe komt de verdeling van subsidies voor evenementen tot stand? Directe aanleiding was de verdeling van de gelden voor de zogenoemde Huizerweek, waarbij niet elke organisatie een even groot deel van de gevraagde subsidie leek te krijgen. Waar was deze keuze op gebaseerd?

Het memo van de wethouder dat in mei voorlag gaf ons geen antwoord op de vraag. De commissie kreeg inzicht in het soort verdeelsysteem (sponsormodel of niet), maar niet in de criteria waar de keuzes op gebaseerd worden. Uiteindelijk was het antwoord “het is historisch zo gegroeid”. Nu is dat een feitelijk punt, maar niet iets wat raadsleden kunnen gebruiken om organisaties uit te leggen hoe de subsidies in Huizen worden verdeeld. En dat willen we wel kunnen! Daarom hebben we in de commissievergadering aangekondigd zelf het initiatief te nemen.

Onderzoek van onze griffier heeft helaas uitgewezen dat er op het moment niet veel te doen is aan de verdeling van evenementensubsidies: ze liggen tot 2019 vast. Ook hij kon geen verdeelsleutel vinden, wel het historische perspectief dat de wethouder ons ook al gaf.

Teneinde voortaan tot een weloverwogen beslissing te kunnen komen bij het verdelen van subsidies, en ze niet toe te kennen op basis van louter historie of waan van de dag, heeft Groenlinks het college gevraagd om – in aanloop naar de subsidieverlening voor 2019 – met een nieuw actieplan te komen.

Hierin willen we dan helder beleid formuleren voor evenementen, heldere criteria vastleggen, duidelijkheid over het subsidiebuget en een vaste subsidiemethodiek kiezen. Om als raad maximale invloed te hebben op de inhoud van dit actieplan gaan we niet zelf het wiel uitvinden, maar vragen we wel het plan eerst als concept voor te leggen.

Dit zal dan moeten vóór de zomer van 2017, zodat het definitieve plan kan worden vastgesteld, ruim voordat organisaties in 2018 hun aanvragen voor 2019 moeten doen.

In de bijlage de motie die de opdracht aan het college verleent.