Op de gemeentepagina van Huizen wordt stilgestaan bij de overlast van houtrook. Terecht wordt gewezen op de ernstige gezondheidsproblemen die dit kan veroorzaken voor de vele mensen met luchtwegaandoeningen, waarvan de grootste groep COPD of Astma heeft. Wetgeving ontbreekt om er als gemeente in juridische zin tegen op te treden, maar de minister ziet juist een actieve rol voor gemeentebesturen. Het probleem is dermate ernstig dat gemeenten er alles aan moeten proberen te doen, wat in hun vermogen ligt. Het gebruik van particulier houtvuur, zoals open haarden, allesbranders, pellet-kachels, barbecues en vuurkorven is wijdverbreid in Nederland. Er zijn in Nederland naar schatting ongeveer 1,5 miljoen particuliere huizen met een open haard, houtkachel of allesbrander. Het is – naast verkeer - een van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling in de bewoonde omgeving (RIVM). Ook de bijdrage aan CO2-uitstoot is aanzienlijk. Professionele installaties waarin hout wordt verstookt zijn vaak wel uitgerust met filters die de uitstoot vergaand beperken, maar bij houtstook van particulieren is dit veelal niet het geval.
In dat kader heb ik, mede namens mijn fractie, de volgende raadsvragen aan uw college:
1. De overlast door houtrook is dermate groot dat dit o.i. niet kan worden afgedaan met een passieve voorlichting op een website, maar vraagt om een directe benadering van alle inwoners. Op welke termijn en op welke wijze is uw college voornemens om te participeren in een actieve benadering van alle inwoners om duidelijk te maken dat het ernst is met de gezondheidsrisico’s door houtrook?
2. De informatie die nu wordt gegeven via de website informeert mensen niet concreet over de gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij houtstook en de directe risico’s voor de gezondheid van de houtstokers zelf. Bewustwording kan niet worden bevorderd, als houtstokers daarover niet direct worden geïnformeerd. Hoe kijkt uw college hiernaar?
3. Op de website van de gemeente Huizen worden de overlast buitenshuis en de gezondheidsklachten wel benoemd, maar oi niet expliciet genoeg dat niet stoken de norm behoort te zijn. Het college constateert zelf dat houtrook een belangrijke bron van luchtvervuiling is en zelfs dat mensen door overlast de gemeente bellen. Zou de kernboodschap van de voorlichting niet moeten zijn: “Wees u bewust van de luchtvervuiling die u veroorzaakt, de gezondheidsrisico’s voor uzelf en de gezondheidsrisico’s van bewoners in uw directe omgeving, dus stook bij voorkeur niet!” Is uw college bereid het voorlichtingsmateriaal op de website op die manier aan te scherpen?
4. Inwoners van de gemeente Utrecht kunnen subsidie krijgen als ze hun open haard of kachel laten verwijderen. Hiermee wil de stad de luchtvervuiling verminderen. Wie zijn rookkanaal of open haard laat verwijderen of een oude haard of kachel laat vervangen door een moderne, minder vervuilende kachel, kan tot 2000 euro subsidie krijgen. Zie: https://nos.nl/artikel/2407758-utrecht-geeft-geld-aan-inwoners-die-stop…Is het college bereid om te onderzoeken of deze subsidie ook in Huizen ingezet kan worden?
Graag ontvang ik een schriftelijk antwoord op deze vragen tijdig voor de raadsvergadering van 16 december a.s.. Mocht dat onverhoopt niet lukken dan graag een mondeling antwoord in deze raadsvergadering.
Met vriendelijke groet,
Marian van den Berge