Tussen 13 en 25 november 2008 zijn er Waterschapsverkiezingen. Voor het eerst vinden die verkiezingen plaats via een lijstenstelsel, zoals bij alle andere verkiezingen, en niet via het personenstelsel.

Omdat er bij de waterschappen een sterke traditie bestaat van Groene kandidaten, gesteund door de provinciale Milieufederaties, hebben GroenLinks (en D66) afgezien van deelname als partij. GroenLinks steunt de lijst Water Natuurlijk. Deze lijst is opgericht door de Milieufederaties, Natuurmonumenten, de Waddenvereniging, Sportvisserij Nederland, Stichting Reinwater, Stichting de Noordzee en de Onderwatersportbond.

GroenLinks en D66 maken geen deel uit van de oprichters, maar nemen zoals gezegd bewust niet zelfstandig deel aan de verkiezingen om zo de traditie van een sterke groene vertegenwoordiging in de waterschappen succesvol te kunnen voortzetten. GroenLinksers hebben actief deelgenomen aan de kandidaatstelling en op alle lijsten staan GroenLinks leden op prominente plaatsen. Ook leden van andere partijen, met name uit de PvdA, staan op deze lijst en niet op die van de PvdA. Dit om de brede coalitie, die de laatste jaren door haar sterke positie in de waterschappen veel heeft bereikt voor waterkwaliteit, natuurwaarden en recreatief medegebruik van water en oevers, niet te verzwakken. Meer informatie vindt u op www.waternatuurlijk.nl