Kunst, cultuur, natuur en milieu. Deze week staan een paar van onze ‘favoriete’ onderwerpen op de agenda. Kunst en cultuur willen we graag behouden voor Huizen, het milieu ontzien en de natuur versterken. In verschillende vergaderingen en een conferentie konden we dat deze week prima over het voetlicht brengen!
Maandag 28 november – Fractievergadering
20:00 – 22:30 Ter voorbereiding van de commissievergaderingen deze week hadden we vooral veel te bespreken over ons initiatiefvoorstel over kunst en cultuur: wat wordt onze insteek en wat willen we ermee bereiken? Over onze haven hadden we een pittige discussie. Is er al besloten wat Huizen met die haven wil, of staat dat nog helemaal niet vast? En wat willen wij als GroenLinks dan?
Dinsdag 29 november – Commissie OMD
20:00 – 23:15 Voor ons stond deze vergadering in het teken van ons initiatiefvoorstel over Kunst & Cultuur. Aangezien de meeste partijen veel elementen uit ons voorstel als “zeer waardevol” kwalificeerden, was het ons voorstel om ons voorstel en dat van het college samen te voegen, waarbij de “waardevolle elementen” behouden bleven. De coalitiepartijen stelden voor niet in te stemmen met ons voorstel, de meeste oppositiepartijen wel. Een meerderheid van de commissie wilde hoe dan ook een evaluatie van het gevoerde beleid.
Woensdag 30 november – Commissie RWM
20:00 – 23:00 Een bewoner van de Kornwerd kwam bij ons pleiten om geen parkeerplaatsen aan te leggen voor hun woning. Wij kunnen ons de bezwaren voorstellen, maar hebben geen reden om te twijfelen aan het handelen van het college in deze.
Anders ligt dit bij de behandeling van de brief van de Koninklijke Schuttevaer, over het gebruik van onze haven voor gewone transportschepen. In onze havenverordening staan een aantal vreemde bepalingen, zoals een zeer geringe diepte van de vaargeul en het toestaan van slechts zeer lichte schepen. Wij willen de haven graag gebruiken wanneer dit helpt om de wegen in Huizen te ontzien, maar de meerderheid van de commissie was een andere mening toegedaan.
Aan de orde verder nog de CDA-motie over het aanleggen van een glasvezelnetwerk in Huizen – waarbij Larisa Landré nog werd uitgeroepen tot “mevrouw Glasvezel” – en de koop- en realiseerovereenkomst voor de woningen aan de Huizermaatweg. Wij blijven een aantal bepalingen in deze overeenkomst betreuren.
Donderdag 1 december –Commissie ABM
20:00 – 21:30 Het lijkt vaste prik voor elke vergadering waar het opgevoerd kan worden: ook vanavond werd er een discussie over de kermis gevoerd. Het lijkt erop dat Huizen zelf niet goed weet wat ze met de kermis wil: elke partij pleit voor een andere locatie en het resultaat is dat de kermis weer gewoon terug naar de haven gaat. Of dit leidt tot het uitblijven van de kermis valt nog maar te bezien.
Interessanter was de discussie over de herijkingsvoorstellen van het gewest. Werd Huizen eerder verweten dat zij dwarsligt in de ontwikkelingen op dit gebied, nu lijkt een meerderheid toch grotendeels mee te willen werken aan de plannen. Het enige waar Huizen nog steeds weinig in lijkt te zien is het Shared Service Center. Aan nut en noodzaak wordt getwijfeld.
Vrijdag 2 december – Conferentie Gooise natuur
13:00 – 16:30 De vereniging Vrienden van het Gooi (VVG) en het Goois Natuurreservaat (GNR) hebben de handen ineengeslagen om een conferentie over de toekomst van de Gooise natuur te organiseren. Uitgenodigd waren raadsleden, wethouders en betrokken instanties. Aan het woord kwamen de organisatoren, de verantwoordelijk gedeputeerde uit Noord-Holland en de gedeputeerde uit Utrecht, historicus Anton Kos en de directeur-rentmeester van Het Utrechts Landschap.
De boodschap van de gedeputeerden was dat de bezuinigingen allemaal niet zo slecht zijn, de Gooise natuur wordt niet bedreigd en dat we er met samenwerking wel komen. De VVG en Anton Kos zagen meer bedreigingen, die aansloten bij het filmpje dat wij aan het begin van de conferentie te zien kregen. De beheerders van de natuurlandschappen zagen zowel bedreigingen als kansen. Over één zaak waren de meeste sprekers het wel eens: het zou mooi zijn als de Utrechtse Heuvelrug en het Gooi qua natuur één gebied zouden vormen, het liefst in de vorm van een Nationaal Park.
Bert van der Moolen, directeur-rentmeester van het Goois Natuurreservaat