Ook deze week ging weer over natuur: wat zijn de kansen en bedreigingen van agrarisch natuurbeheer en wat is dit precies voor beheer? Deze vragen kwamen aan de orde bij een discussiebijeenkomst over agrarisch natuurbeheer, voor en door GroenLinksers. De enige vergadering van deze week ging over onderwijs: op bezoek twee directeuren die hier meer over konden vertellen.

Dinsdag 6 december – Commissie OMD

20:00 – 22:30 Deze extra commissievergadering stond helemaal in het teken van onderwijs. Op bezoek onder andere Alex Peltekian, directeur-bestuurder van Villa Primair. Uit de samenvoeging van twee stichtingen voor basisonderwijs is Stichting Basisonderwijs Gooi en Vechtstreek ontstaan, ook wel Villa Primair genoemd. Gezien de problematiek met openbaar onderwijs waren wij zeer benieuwd naar de aanpak van de directeur om de problemen aan te pakken. Tot onze teleurstelling bleek uit zijn – weliswaar bevlogen – verhaal geen enkel erkenning van de problematiek en de noodzaak tot aanpak.

Ook op bezoek was Arturo van Haag, directeur van het Regionaal Bureau Leerlingzaken (RBL). Van hem kregen we een verdieping van het jaarverslag: wat doet het RBL, wat zijn de wettelijke taken en plichten, wat zijn knelpunten? Dit aan de hand van de verschillende cijfers van het afgelopen jaar. Opvallend is dat het aantal verzuimmeldingen enorm is gestegen het afgelopen jaar. Dit heeft te maken met verschillende (externe) oorzaken, maar het is zeker een punt van zorg.

Zaterdag 10 december  – Discussiebijeenkomst agrarisch natuurbeheer

11:00 – 14:00 In de infoschuur van het GNR, bij de natuurbrug op de grens van Hilversum en Bussum, kwamen verschillende GroenLinksers uit het hele land bij elkaar om te discussiëren over agrarisch natuurbeheer: is het een kans of een bedreiging? De bijeenkomst was georganiseerd door de nieuwe werkgroep Natuur van GroenLinks, hier waren dan ook veel leden van aanwezig.

Discussie vond plaats aan de hand van drie presentaties: die van Dick Melman namens Alterra (foto 1), een presentatie van Paul Smeulders namens Natuurmonumenten (foto 2) en een van Gebrand van ’t Klooster namens LTO (foto 3). De drie verschillende presentaties zorgden voor een gevarieerde discussie die op een gegeven moment zelfs ontspoorde naar de vraag: moet Nederland met landbouw doorgaan zoals we dat nu doen? Een belangrijker vraag is echter: wat is agrarisch natuurbeheer precies en wanneer kun je het wel en niet inzetten? Er wordt duidelijk verschillend gedacht over de kansen of bedreigingen die dit type beheer wel of niet biedt.

Na afloop van de discussiebijeenkomst was er ook nog een excursie over de natuurbrug. Aangezien de GroenLinks-afdelingen uit Gooi en Vechtstreek een aantal jaar geleden een gezamenlijke excursie over de natuurbrug hebben ondernomen, waren wij hierbij niet meer aanwezig.