In een brief aan de twee CDA vertegenwoordigers in het college van Gedeputeerde Staten heeft het CDA Huizen gevraagd om ervoor te zorgen dat bij de besluitvorming over de herindeling in het Gooi het Blaricumse deel van de Bijvanck aan Huizen toevalt. Men pleit voor deze ‘grenscorrectie’, en dat lijkt logisch, gelet op de merkwaardig lopende gemeentegrens in de Bijvanck. Toch kan dit verzoek om meerdere reden niet.
Wat door het CDA wordt gepresenteerd als een grenscorrectie, betekent in feite het OPHEFFEN van Blaricum, Het gaat immers om zoveel inwoners en hectares dat alleen het oude dorp overblijft. Dat is geen probleem, zeggen de Huizer CDA-ers: ook een kleiner Blaricum kan de samenwerking met Laren en Eemnes voortzetten. Ze vergeten dat dit niet leidt tot een levensvatbare gemeente, ook al zou BEL echt één gemeente worden. Wat er met Laren en Eemnes bijkomt, gaat er aan de andere kant met de Bijvanck weer af. Gedeputeerde Staten hebben besloten de BEL een kans te geven; daarmee is de door het CDA Huizen voorgestelde opheffing van de baan.
De Huizer CDA-ers hebben te weinig oog voor de belangen van de BEL. Hun voorstel is niet nieuw, dat vond ook het Huizer college en een raadsmeerderheid in september j.l. ‘Annexatiepolitiek’ was daarop de unanieme reactie vanuit Blaricum. Niemand daar – ook de CDA-ers niet - wil met Huizen. En is dat zo verwonderlijk? Alleen een claim op tafel leggen voor grenscorrectie bij de Bijvanck, maar zwijgen over Huizerhoogt of elders, roept het beeld op van Rupsje-nooit-genoeg.
Wat zich hier wreekt is dat er de afgelopen jaren te weinig is geïnvesteerd in de relatie met Blaricum waar men Huizen kennelijk als de grote boze buurman zien. Hoe lachwekkend dit ook lijkt, het is wel een realiteit waar in Huizen rekening mee gehouden moet worden. Als Huizen dan ook nog in de huidige herindelingsdiscussie een afwachtende positie inneemt, zich in de regio niet positioneert door overal de vraag te stellen ‘welke problemen kunnen we door herindeling oplossen?’, dan kun je alleen nog maar op anderen reageren. Je moet niet altijd en overal te laat komen.
CDA Huizen stelt dat besluiten van de provincie gebaseerd dienen te zijn op een breed draagvlak van onderaf. Probleem is dat ze dat in Blaricum ook vinden. En dat de provincie ook met de wensen van Blaricum rekening moet houden, juist vanwege dat brede draagvlak.
Wie over breed draagvlak spreekt, het belang van de ander vergeet en zwijgt over regionale problemen, die roept de verdenking over zich af louter uit te zijn op het eigen gewin. Zeker als daarvoor zo duidelijk in Haarlem bij partijgenoten wordt lobbyd.
Ter geruststelling: de Bijvanck zal ooit onder één gemeente vallen. Maar naar mijn verwachting zal die gemeente dan bestaan uit de huidige gemeenten Huizen en BEL. In die richting heb ik de Huizer CDA-ers nog niet horen denken.
Gerrit Pas,
fractievoorzitter GroenLinks Huizen