Huizen heeft door haar ligging baat bij een goed functionerend openbaar vervoer. Daarom heeft de fractie van GroenLinks de dienstregeling die december 2005 is ingegaan, in het voorjaar van 2006 uitgebreid geëvalueerd - compleet met onderzoek onder reizigers. De aanbevelingen werden overgenomen door de raad en de provincie. Maar het kan nog beter! De grootste ergernis blijven de slechte aansluitingen tussen bus en trein. Lees hier onze adviezen.
Is Huizen in 2007 met het openbaar vervoer beter af dan in 2006?
Huizen heeft door haar ligging baat bij een goed functionerend openbaar vervoer. Daarom heeft de fractie van GroenLinks de dienstregeling die december 2005 is ingegaan, in het voorjaar van 2006 uitgebreid geëvalueerd - compleet met onderzoek onder reizigers. Onze aanbevelingen werden overgenomen door de gemeenteraad van Huizen en vervolgens ook door de Provincie. Concreet ging het om het herstellen van de ‘dorpenroute’ Huizen - Hilversum vv (bus 108), het verleggen van de route van bus 107 en het opnemen van de halte Baanbergenweg als halteplaats voor bus 101 en 102. Daarmee werd het ergste leed van de nieuwe dienstregeling enigszins verzacht.
Maar er blijft genoeg over voor verbetering! De grootste ergernis is de kwaliteit van de aansluitingen tussen bus en trein. Dat geldt vooral voor de aansluiting op de trein naar en uit Utrecht, en in mindere mate voor die op de trein naar en uit Amsterdam. Toch blijft Connexxion de verbinding naar Amsterdam verbeteren. Dit, terwijl de verbinding met Utrecht via Bussum en Hilversum in vergelijking met 2006 is verslechterd.
We richten ons daarom hier op de verbinding Huizen - Utrecht vv. Let wel, we hebben het hier over de verbinding met de vierde stad van Nederland en de tweede (na Amsterdam) binnen een straal van 30 km rond Huizen. Tot enige jaren geleden was er een regelrechte verbinding door middel van bus 135. Die is vervolgens opgesplitst in bus 135 (Huizen - Hilversum vv) en 138 (Hilversum – Utrecht vv). Tenslotte is ook die verbinding opgeheven, evenals de snelbus 297 naar/van Utrecht over de A27, die vanaf omstreeks 1993 functioneerde tot december 2005.
De bus die momenteel zorgt voor de aan- en afvoer van de meeste passagiers tussen Huizen en Utrecht is bus 100: Hilversum – Huizen – Naarden/Bussum vv.
1.1 Huizen – Hilversum/Sportpark - Utrecht
Reizen naar Utrecht met bus 100 tot Hilversum/Sportpark en dan met de trein verder naar Utrecht en eventueel verder met de bus naar De Uithof is door Connexxion als hét alternatief aangeboden aan de reiziger die tot december 2005 met de snelbus 297 over de A27 naar Utrecht reisde. Ten onrechte: het gaat alleen op voor reizigers uit de Huizer- en Bovenmaten die naar Utrecht reizen, met als minpunt dat de reis duurder uitvalt. Inwoners van meer westelijke delen van Huizen hebben sinds december 2006 de mogelijkheid om met bus 101 en 102 uit Amsterdam via het Busstation naar de Carpoolplaats te reizen, waar 7 minuten later de reis met bus 100 naar Sportpark vervolgd kan worden. Bij Sportpark is er voldoende overstaptijd. Het spitsvervoer is hier buiten beschouwing gelaten, omdat dan per kwartier twee bussen rijden.
Conclusie:
De verbinding met Utrecht (De Uithof) via Hilversum/Sportpark is een omslachtige door de lange aanlooproutes naar de Carpoolplaats en een duurdere dan de verbinding via de A27, zoals die tot december 2005 met bus 297 bestond.
Dat de 297 niet meer rijdt, moet haast wel te wijten zijn aan het concessiesysteem: Noord-Holland heeft niets te zoeken in Utrecht en omgekeerd, en daarom mocht bus 297 alleen maar enkele reizen maken en dat was onvoordelig voor Connexxion, hoewel die vervoerder in beide concessiegebieden voor het busvervoer zorgt!
Advies:
· Herinvoering van een buslijn als de voormalige lijn 297.
1.2 Utrecht – Hilversum/Sportpark - Huizen
Doorgaans vertrekt bij de halte Sportpark bus 100 naar Huizen ongeveer gelijktijdig met de aankomst van de trein uit Utrecht. Men moet een kwartier wachten. Ook hier is het spitsvervoer buiten beschouwing gelaten (twee bussen per kwartier). Dat spitsvervoer begint en eindigt overigens te vroeg (vanaf 14:42 tot 16:42 uur), want de middag/avondspits duurt in de praktijk tot ongeveer half zeven.
Conclusie:
De vertrektijd van bus 100 is niet aangepast aan de aankomsttijd van de trein.
Advies:
· Vertrektijd van bus 100 naar Huizen aanpassen aan de aankomsttijd van de trein uit Utrecht (5 minuten later);
· Spitsvervoer vijf kwartier later laten aanvangen en verlengen (16:00-18:30 uur).
2.1 Huizen – Naarden/Bussum - Utrecht
Buiten de spits vertrekt de trein vanaf station Naarden/Bussum naar Utrecht op het moment dat bus 100 uit Huizen aankomt. De daarop volgende wachttijd bedraagt een kwartier. Omdat het spitsvervoer maar een uur duurt, is de forens die na 08:00 uur reist de dupe: vooral in de wat koudere maanden is er sprake van overvolle bussen. Die forens is in het algemeen in het bezit van een abonnement, hoeft dus geen kaartje te kopen, maar wordt geconfronteerd met een reis-verlengende wachttijd van een kwartier. Wat de volle bussen betreft: dat moet bij Connexxion bekend zijn, omdat we te maken hebben met een structureel verschijnsel - de vervoerder is tot nu toe niet betrapt op het inzetten van extra bussen, zoals in het Programma van Eisen wordt geëist.
Als oorzaak van de slechte aansluiting mag de tijdelijke afsluiting van de Brediusweg niet worden aangemerkt. Een vergelijking van de aankomst- en vertrektijden in trein- en busboekje levert het bewijs van de beroerde aansluiting.
Alternatief vervoer (bijvoorbeeld met bus 111) levert niets op: was het in 2006 nog zo dat een reiziger die via Gooi-Noord naar Bussum reisde, op station Bussum-Zuid de trein naar Utrecht kon pakken, nu is die trein al een paar minuten vertrokken voordat bus 111 langskomt. Toch de overstap wagen, heeft een wachttijd tot gevolg van 25 minuten. Doorrijden naar Naarden-Bussum is een zinloze onderneming, als men in de korte overstaptijd nog een kaartje moet kopen. Reizen met bus 107 is een mogelijkheid, maar dan moet deze bus niet in het spitsverkeer komen vast te zitten, want de overstaptijd op Naarden/Bussum bedraagt maar twee minuten.
Conclusie:
De aankomsttijd van bus 100 is niet afgesteld op de vertrektijd van de trein, en alternatieven (107 en 111) zijn niet zinvol (frustrerend voor de forens). Dit is een verslechtering in vergelijking met 2006, toen een trein naar Utrecht met een paar minuten overstaptijd nog gehaald kon worden.
Advies:
· De aankomsttijd van bus 100 aanpassen aan de vertrektijd van de trein (5 minuten vroeger);
· Verlenging van de spits tot 09:30 uur;
· Dienstregeling bus 111 herzien, omdat er geen trein is die op die bus aansluit.
2.2 Utrecht – Naarden/Bussum - Huizen
Hier hetzelfde verhaal als bij 1.2 en (in omgekeerde richting) 2.1: op het moment dat de trein aankomt, vertrekt bus 100 naar Huizen. Gevolg: een wachttijd van een kwartier. Bij het spitsvervoer is de wachttijd uiteraard korter, maar heel veel passagiers hebben daar niets aan omdat het spitsvervoer te laat aanvangt en te kort wordt aangeboden (17:00 - 18:00 uur), terwijl in de praktijk de middag/avondspits al even na 16:00 begint en pas tegen 19:00 uur ten einde loopt. Tot overmaat van ramp wordt al kort na half zeven overgegaan op een halfuur-verbinding. Dit is een achteruitgang ten opzichte van 2006, toen met een paar minuten overstaptijd de bus kon worden gehaald.
Alternatieven zijn: vervoer met bus 107 en 111, beide halfuursverbindingen. Wie puur op deze bussen in aangewezen: bus 107 sluit goed aan op twee van de vier treinen uit Utrecht, bus 111 geeft wachttijden die variëren van 12 tot 27 minuten!
Conclusie:
Trein en bus sluiten niet op elkaar aan, wèl als je lang wil wachten.
Advies:
· De vertrektijd van bus 100 en bus 111 aanpassen aan de aankomsttijd van de trein (3, respectievelijk 6 minuten later).
· Spitsvervoer tussen 16:00 en 18:30 uur, daarna nog een kwartiersdienst tot 19:15 uur.
Algemene conclusie over de busverbinding Huizen – Utrecht
· Slechts de heenreis Huizen - Utrecht via Hilversum/Sportpark verloopt redelijk bevredigend, maar de kwaliteit van de andere reizen laat zeer te wensen over als gevolg van de beroerde aansluiting van bus en trein. De dupe is de spitsreiziger die een snelle verbinding wenst.
· Het aantal uren waarin spitsvervoer wenselijk is, is momenteel ontoereikend. Doordat er geen extra bussen worden ingezet, fungeert bus 100 in de ochtend- en avondspits in de wat koelere maanden als ‘veredeld veevervoer’.
· Bus 111 heeft niet alleen geen aansluitende trein naar Utrecht, maar bij aankomst bij station Naarden/Bussum blijkt ook dat de trein naar Amsterdam CS (ook een halfuursverbinding) 3 minuten daarvoor vertrokken is. Wie terugkomt van Amsterdam CS, moet bij Naarden/Bussum 18 minuten wachten op bus 111.
· In vergelijking met 2005 kost een aantal ritten meer strippen.
Tenslotte
De stukken van Connexxion die tot ons gekomen zijn, zijn redelijk optimistisch van toon. Hoe dat te rijmen valt met de (bijna) lege bussen die wij het overgrote deel van de dag Huizen uit en binnen zien rijden, is ons een raadsel.
Meer informatie:
Evert Landré,
fractie GroenLinks Huizen
Tel. 035 5254818
e-mail: evert.landre@gmail.com