In de gemeenteraad van donderdag 17 december jl. kwamen de antwoorden van het college op de vragen van GroenLinks aan de orde (zie nieuwsbericht 22 november). Nietszeggende antwoorden. Lees hier de reactie van GroenLinks >>

Vage antwoorden
Je stelt hele concrete vragen: kloppen de feiten zoals genoemd in een artikel over de Oude Haven in De Huizer Courant van 19 november jl.? En dan wordt er alleen in algemene bewoordingen herhaald wat al eerder is opgeschreven.
Of de feiten kloppen, dat kom je dan nog niet te weten. Het is toch simpel: ja of nee?
Deze wijze van beantwoording roept alleen maar meer vragen op.

Raad stelt de doelen en niet het college
Als raad stellen we de beleidskaders vast en controleren het college op de uitvoering.
Doel was de ontwikkeling van het Oude-Havengebied, en de raad had daarbij een bepaalde invulling voor ogen, met een hoog ambitieniveau!
Vanaf het begin wisten we dat dit uitplaatsing van een aantal bedrijven zou betekenen
Ook van Kartcentrum Coronel. En: dat dit de gemeente geld zou gaan kosten.
Want, we willen daar iets moois realiseren.

Doel nooit gewijzigd
Die beleidskaders zijn door de raad nooit gewijzigd. Er is wel al gezegd dat Coronel een hobbel vormt (in dezelfde bewoordingen als nu), maar de plannen zijn nooit gewijzigd.
Ook de woordvoerder van de gemeente bevestigt in het betreffende artikel in De Huizer Courant dat het college de plannen van 2e en 3e fase in heroverweging gaat nemen.
Maar de raad heeft daarover nog geen besluit genomen.

Wij krijgen – de antwoorden lezend - de indruk dat er werkende weg door het college een fundamentele beleidskeuze is gemaakt: afscheid van de 2e en 3e fase.
Omdat het met Coronel zo moeizaam ging.
Wij zijn benieuwd waarom de correspondentie met Coronel twee jaar geleden is gestopt; en hopen daar in de raadscommissie nog over geïnformeerd te worden.
We herhalen nog maar eens: in geen enkele commissie is tot nu toe iets keihard afgeconcludeerd. (het college suggereert dit laatste in de antwoorden, met een verwijzing naar een besloten commissievergadering op 11 mei 2004)

Totaalafweging nodig
Voordat het tot een heroverweging komt, lijkt het ons logisch dat het college de raad eerst informeert over de voor- en nadelen van verplaatsing van Coronel: wat zijn daarvan de kosten, en wat levert het de gemeente op? Zo exact mogelijk.
En dan gaat het niet alleen om de financiën, maar vooral ook om het wegvallen van een aantal ontwikkelingsmogelijkheden.
We moeten er toch niet aan denken dat de jongerentoren die nu gebouwd gaat worden, het laatste woningbouwproject in dit gebied is.

Welke opties heeft de gemeente om de verplaatsing te realiseren?
Als het gaat om het Hoofdwinkelcentrum, dan steekt de gemeente daar geld in, en maakt ze gebruik van het voorkeursrecht om die ontwikkeling te realiseren.
Die optie zou ook in het Oude-Havengebied kunnen, en die moet je niet bij voorbaat uitsluiten.
We hebben als gemeente toch een bepaald ambitieniveau!
We hebben als gemeente toch de regie!
Daar zijn we toch overheid voor!

GroenLinks vindt dat de raad op basis van dergelijke inzichtelijke informatie over de voortgang van het project Oude Haven moeten besluiten.
Dan kan ze - alles afwegende - alsnog besluiten om het project aan te passen, om haar ambitieniveau te verlagen. Maar dan gebeurt dat wel overwogen.

De GroenLinks-fractie wil voorkomen dat de raad straks door het college een verkavelingsplan voor het Lucent-terrein krijgt voorgelegd, waarin geen ruimte is opgenomen voor Coronel. En dat de raad daarna een collegevoorstel krijgt voor de 2e en 3e fase, waarin Coronel blijft zitten, omdat er op het Lucent-terrein geen ruimte meer is voor Coronel. Feiten die nieuwe feiten creëren. Dan heb je als raad geen andere keuze. En GroenLinks wil iets te kiezen hebben.

Kortom, GroenLinks bepleit een totaalafweging. Als wij het slot van de beantwoording zo mogen interpreteren, dan is dat precies wat GroenLinks met deze vragen beoogde.
Misschien kan de wethouder de juistheid van mijn interpretatie bevestigen?

Waarschuwing: geen halve oplossingen
We zijn nogal zuinig als gemeente Huizen. Terecht, een overheid hoort zorgvuldig met gemeenschapsgeld om te gaan.
In het verleden heeft al te grote zuinigheid tot merkwaardige scheppingen geleid:
-    we hadden ooit een zwembad dat 10 cm tekort was voor officiële wedstrijdzwemmen;
-    we hadden ooit een sporthal die te laag was voor officiële wedstrijden
Dat waren halve voorzieningen.
Beide zijn er niet meer.
We hebben wel nog een halve boulevard.

Kortom, laten we voorkomen dat we ons bij de Oude-Havenplannen alleen door het geld laten leiden. En nu in het gebied naar oplossingen zoeken, waarvan we straks zeggen ‘dit is het toch nét niet’
Half werk…. Dat is de grote vrees van de GroenLinks-fractie.