Geld van busbaan naar Stadspark
Hoe moet het verder met het Stadspark?
Er is de afgelopen jaren een fraai plan ontworpen voor de herinrichting van het Stadspark, compleet met opwaardering van de Kinderboerderij en aanleg van een waterspeelplaats voor kinderen. GroenLinks heeft altijd gepleit voor een natuurspeelplaats in het park, en zoiets komt er. Ook zijn we voor nauwe betrokkenheid van de buurtbewoners bij het park (bijvoorbeeld een kruidentuin): we willen dat zij het als hun park gaan zien. Helaas, de financiën om het plan uit te voeren ontbreken vooralsnog. Onlangs heeft de gemeenteraad besloten alvast 2 ton beschikbaar te stellen voor de eerste stappen, maar dat is veel te weinig. Daarom stelt GroenLinks voor om de 7,5 ton die de gemeente Huizen wil uitgeven aan de aanpassing van rotondes voor de HOV-busbaan te spenderen aan het Stadspark. Maar jammer genoeg hebben VVD, PvdA en CDA en Leefbaar Huizen daar niet voor gekozen: zij gaan voor de vrijliggende busbaan voor het Hoogwaardig Openbaar Vervoer, dwars door de groenstrook van de Oostermeent/Bijvanck. Een busbaan die niemand wil. Nu de verkiezingen naderen, lijken CDA, PvdA en Leefbaar Huizen te draaien. Beter laat tot inzicht komen, dan een slecht plan uitvoeren, vindt GroenLinks. Dat betekent ook dat het HOV-geld slimmer kan worden uitgegeven: aan de verbetering van het Stadspark. Steun voor dit voorstel kwam er tijdens het wijkdebat niet, maar de suggestie ligt in ieder geval op tafel.
Overigens is het niet zo dat als het HOV-geld niet in het park kan worden gestopt het park niet gerenoveerd kan worden; dan moet er ander geld in.
AH’78 naar de Wolfskamer
Hoe zie jij de plaats van voetbalclub AH’78?
De aanwezigheid van voetbalclub AH’78 in het Stadspark zorgt al jaren voor spanningen met de omwonenden. GroenLinks is altijd duidelijk geweest: het Stadspark is een openbaar park en geen sportpark voor één vereniging. Je kunt daar best voetballen, maar AH’78 kan daar niet uitbreiden. En de sluipende uitbreiding die de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden – en dan denk ik aan het hele gedoe over de lichtmasten – zal voor blijvende irritatie zorgen. Dat moet je als gemeentebestuur niet willen. Bovendien lukte het de club niet om met de bewoners praktische afspraken te maken: het convenant dat eerst was overeengekomen, bleken ze uiteindelijk niet te willen ondertekenen. Maar de gemeente was daarna wel weer bereid om er lichtmasten te plaatsen. Geen wonder dat de bewoners niet veel vertrouwen meer hebben in gesprekken met de gemeente: in hun ogen kiest de gemeente eenzijdig de kant van de club. De GroenLinks-fractie begrijpt hun reactie.
GroenLinks realiseert zich dat AH’78 haar sportieve ambities wil waarmaken: dat wil elke vereniging. Er is een heel goede oplossing denkbaar: AH’78 kan verhuizen naar Sportpark de Wolfskamer. Daar is wel ruimte, dat heeft de fractie van GroenLinks de afgelopen periode onderzocht, en daar kan de club groeien. GroenLinks gunt dat AH’78 harte!
Wat vind je van het recente voorstel van het CDA om in het Stadspark een kunstgrasveld aan te leggen voor AH’78?
Na het gedoe over de lichtmasten - ook een toezegging van het CDA, door de club illegaal geplaatst en later door de gemeente gelegaliseerd - vinden we dat een volstrekt verkeerd signaal, zowel naar AH’78 als naar de bewoners toe. We zien het al voor ons: na het kunstgrasveld natuurlijk ook tribunes, et cetera et cetera… Nogmaals: GroenLinks wil geen verdere ontwikkeling naar een sportpark. Bovendien hoort kunstgras niet in een park thuis. Gelukkig stond het CDA bij het wijkdebat alleen met haar voorstel. Dat kunstgrasveld zal er dus niet komen.
Veilig winkelen in de Kostmand
Kun je veilig winkelen in de Kostmand?
Ja, dat kan veilig! Er staan vaak jongeren, en als ik er langs kom – ik woon er vlakbij - en ze groet, dan groeten ze gewoon terug. Tegelijkertijd realiseer ik me dat sommige mensen zich niet prettig voelen als er zo’n groepje staat. Ik wil het niet bagatelliseren. Maar hangjongeren zijn van alle tijden. En als je naar de verhalen van de buurtcoaches luistert en de cijfers van de politie bekijkt, dan blijkt dat er niet vaak sprake is van overlast, en nog minder van vandalisme.
Tien jaar geleden was er ook heisa over jongerenoverlast bij de Kostmand en heeft de raadscommissie zelfs een keer in buurthuis Meentamorfose vergaderd om met de bewoners over de kwestie te praten. Wij zijn toen als GroenLinks-fractie ook gaan praten met de hangjongeren en de wijkagent. En ook toen bleek het meer om een gevoel van onveiligheid te gaan, dan om echte onveiligheid. Een van die jongeren van toen is overigens nu huiswerkbegeleider hier in het buurthuis!
Naar aanleiding van een wijkavond afgelopen najaar heeft de gemeente camera’s opgehangen. Volgens de eerste mededelingen van de burgemeester over de resultaten, hebben die niet veel geregistreerd. Er waren ook niet meer of minder meldingen van overlast. Wat moet je dan?
Nogmaals: als ik een groep jongeren zie staan waar ik voorbij moet, of een karretje terug wil zetten, zeg ik ‘hoi, mag ik er even langs’, en dan reageren ze altijd heel gewoon, groeten terug en gaan opzij. Nou werk ik met jongeren, misschien dat ik daardoor niet zo snel onder de indruk ben van groepen jongeren. Dat wil niet zeggen dat GroenLinks het gevoel van onveiligheid bij sommige bewoners niet serieus neemt! Maar het blijft een probleem hoe je dat gevoel weg kunt nemen, want je wilt dat iedereen zich veilig voelt op straat.
Welke rol zie jij hierbij voor het buurtpanel?
In juni heeft het buurtpanel een mooi buurtfeest georganiseerd. De sfeer was geweldig, allerlei bewoners uit de buurt waren aanwezig en iedereen was enthousiast. Mensen uit de wijk ontmoetten elkaar in een gezellige sfeer. Dat werkt! GroenLinks gelooft dat als mensen elkaar kennen in de buurt, mensen zich veiliger voelen. En kennen is niet alleen herkennen, maar ook samen dingen doen. Wij denken inderdaad aan buurtfeesten, zwerfvuil opruimen, buurtpreventie. Bij het Holleblok hebben omwonenden een paar jaar geleden een buurtpreventievereniging opgericht. Vanaf die tijd zijn er geen autobranden meer geweest. En ze doen meer samen. Met kerst staan er versierde kerstbomen in de straten. Pas geleden hebben met een gezamenlijke ploeg het zwerfvuil opgeruimd. Dat zijn interessante ontwikkelingen. GroenLinks verwacht dat mensen, omdat ze elkaar leren kennen, ook op elkaar gaan letten, hulp bieden als iemand ziek wordt. Zo’n buurtje waar men elkaar weer kent, en waar minder anoniem langs elkaar heen wordt geleefd, ontwikkelt zich dan tot een prettige en veilige leefomgeving.
Nieuwbouw verbetert situatie bij Kostmand
De omgeving van de Kostmand en buurthuis Meentamorfose ligt er troosteloos bij na de sloop van het tankstation en de school. Wordt het nog wat?
Er liggen al uitgewerkte plannen voor het gebied: met woningen en een nieuw buurthuis dat geïntegreerd wordt in de bouw. Samen met de bewoners en andere belanghebbenden heeft de gemeente die plannen gemaakt. Het probleem is dat de gemeente geen eigenaar is van de grond van het tankstation, dus de medewerking van de eigenaar is nodig. GroenLinks wil bij de Kostmand vooral woningen voor ouderen, jongeren en mensen met een zorgvraag. Die hebben baat bij woningen dicht bij winkels en andere voorzieningen. We hebben altijd gezegd dat nieuwbouw op deze locatie ook het hele omliggende deel van de wijk een betere uitstraling zal geven. Wat GroenLinks betreft, is het een mooie gelegenheid om hier zeer energiezuinige woningen neer te zetten. Die zijn niet alleen goed voor het milieu, maar vooral voor de portemonnee van de bewoners, want ze zorgen voor een veel lagere energierekening!
En natuurlijk zijn het buurtpanel en participatiegroep - en daarmee de bewoners – daarbij de gesprekspartner van de gemeente.
Stop met gebruik kankerwekkende stoffen
Was je tevreden over het lijsttrekkersdebat?
Wat mij altijd weer opvalt op dit soort avonden is dat veel vragen van bewoners erop duiden dat ze zich niet gehoord voelen door de gemeente. Dat is geen goede zaak. Tegelijk zeggen we als raadsleden – en dat geldt echt voor álle partijen – zoek contact met ons, ook buiten verkiezingstijd. Wij kunnen vaak zaken en procedures uitleggen, of soms gewoon hulp bieden, bijvoorbeeld door vragen aan het college te stellen. Van dat laatste was het debat ook weer een mooi voorbeeld. Een mevrouw vroeg naar het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel RoundUp door de gemeente. Daarvan is bekend dat het kankerverwekkend is en daarom bereidt Den Haag een verbod voor. Ze had een week gezondheidsklachten gehad nadat er met dat spul in het openbaar groen bij haar huis was gewerkt. Iedereen schrok van dat verhaal. Na afloop van de bijeenkomst heb ik meteen schriftelijke vragen aan het college gesteld. We moeten als gemeente geen kankerverwekkende bestrijdingsmiddelen gebruiken. Dat is niet goed én ook helemaal niet nodig: er zijn alternatieve middelen beschikbaar.