Gezond klimaat
GroenLinks zet zich in voor een gezond en goed leven, nu en in de toekomst. Een gezonde leefomgeving reikt natuurlijk verder dan onze gemeente. Maar uiteindelijk gaat het er om dat wij allemaal doen wat we kunnen. Op internationaal, nationaal, regionaal maar óók op lokaal niveau. De wereldwijde afspraken om klimaatverandering een halt toe te roepen, passen we natuurlijk toe in onze gemeente.
In huizen willen we niet langer aardgas gebruiken voor de verwarming of om mee te koken. Woningen in Huizen moeten beter worden geïsoleerd. En we gaan onze eigen energie opwekken. Een immense opgave, maar wel een belangrijke, want behalve een gezondere leefomgeving zorgen deze maatregelen ook voor werk en bovendien voor een lagere energierekening.
GroenLinks maakt werk van een klimaatneutrale, aardgasloze gemeente.
Duurzaam wonen en bouwen: energieneutrale, aardgasloze wijken
- De regiogemeenten hebben gezamenlijk een strategie opgesteld voor de energietransitie. Centrale opgave is de realisatie van energieneutrale, aardgasvrije wijken. Vanaf nu is aardgasloze nieuwbouw de norm: we bouwen alleen nog maar (bijna) energieneutrale woningen, en zetten in op verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. De gemeente kan dit niet alleen; samenwerking met woningbouwcorporaties, verenigingen van eigenaren, huurdersverenigingen, netbeheerder, Waternet et cetera is hierbij essentieel. In Huizen gebruiken we de vernieuwing van de riolering in de wijk Stad en Lande als leerproject om met deze partijen en de inwoners de wijk te verduurzamen: energietransitie, klimaatadaptatie en vergroenen gaan hier samen.
- Er komt extra capaciteit om de regionale energietransitie te realiseren (coördinatie ontwikkeling wijkaanpak, samenwerking met externe partners). Tevens wordt een (revolverend) energietransitiefonds ingesteld.
- Energiebesparende maatregelen worden gestimuleerd. Daarbij krijgen die woningen prioriteit, waar de meeste winst valt te behalen.
- Met de woningcorporatie Alliantie worden ambitieuze prestatieafspraken gemaakt voor de verduurzaming van hun woningbezit. Huurders besparen hierdoor op de woonlasten.
- Particuliere woningeigenaren worden via bijeenkomsten en het duurzaambouwloket voorgelicht over verduurzaming van hun woning. De gemeentelijke subsidieregeling voor particulieren wordt gecontinueerd en toegespitst op een bloksgewijze aanpak, omdat we meters willen maken. We maken de subsidieregeling daarbij zo laagdrempelig mogelijk.
- We stimuleren dat bewoners zelf duurzame energie gaan opwekken en er lokale energiecorporaties ontstaan. Zo zorgen we ook voor meer samenhang in de buurt en betrokken inwoners. Vergunningen die nodig zijn voor besparingsmaatregelen worden snel en zonder obstakels gegeven.
- Verduurzaming van monumenten en historische woningen. Gelet op de grote maatschappelijke opgave waar we voor staan, leggen we geen beperkingen op voor opwekking van zonne-energie op monumenten. Wel stimuleren we o.a. met voorlichting en subsidie fraaie oplossingen (bijvoorbeeld geen contrasterend kleurgebruik, in dakpannen geïntegreerde zonnepanelen). Over verduurzaming van monumenten maken we regionale afspraken.
- Nieuwbouw wordt aardgasloos. De gemeente stelt (evenals de andere Regiogemeenten) hogere eisen aan de energieprestatie van gebouwen dan landelijk verplicht. De markt vraagt duurzame woningen; kopers letten op de woonlasten, dus inclusief de stijgende energiekosten; dan is een (bijna) energieneutrale woning een geweldig voordeel! Dus: wat in Huizen wordt gebouwd, wordt extreem energiezuinig of zelfs energieleverend.
- De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld. Alle gebouwen van de gemeente worden zo snel mogelijk zeer energiezuinig gemaakt. Er komen meer zonnepanelen en een groen dak op het gemeentehuis, evenals op andere gemeentelijke gebouwen.
- Regionaal wordt onderzocht hoe te komen tot een eigen, kleinschalig duurzaam energiebedrijf (bijvoorbeeld energieopwekking door vergisting van organisch afval).
- De gemeente gebruikt alleen duurzaam opgewekte energie; samen met andere Regiogemeenten wordt deze ingekocht.
- We willen de openbare ruimte meer benutten voor de opwekking van duurzame energie. Indien rendabel, wordt energieopwekkende bestrating toegepast.
- De inwoners worden actief geïnformeerd over de verduurzaming van Huizen via de campagnewebsite www.huizenklimaatbewust.nl.
Energiezuinige bedrijven
- De gemeente stimuleert bedrijven en organisaties om samen energie te besparen. Ondernemers die energie willen besparen, worden ondersteund met kennis en bij de vergunningverlening.
- We faciliteren bedrijven die nieuwe duurzame technieken willen uittesten (bijvoorbeeld door gemeentelijke gebouwen beschikbaar te stellen).
- We gaan samen met winkeliers energie besparen: deuren dicht, efficiënter koelen, LED-verlichting toepassen, en terrasverwarming ter discussie stellen.
- Bedrijven zijn wettelijk verplicht rendabele energiemaatregelen te nemen. De gemeente gaat controleren of dit echt gebeurt. Ook de energieprestaties van gebouwen worden bij oplevering consequent gecontroleerd; als beloftes niet worden waargemaakt, volgen sancties.