In Huizen wonen vrije, autonome en mondige burgers. GroenLinks wil dat burgers meer te zeggen krijgen over de plek waar ze leven, wonen, werken en ontspannen. Wij willen dat mensen kunnen meepraten en meedenken over de beslissingen die hen raken. We willen dat de gemeente naar hen luistert. Sámen zoeken we naar nieuwe manieren van het gesprek voeren en samen zoeken we naar oplossingen voor problemen. Iedereen wordt gehoord: mondige burgers die gemakkelijk meepraten, maar ook inwoners voor wie praten wat minder vanzelfsprekend is. De gemeente faciliteert ook initiatieven van burgers ter verbetering van hun eigen buurt.
GroenLinks staat voor een lokale democratie die passend en uitnodigend is voor inwoners. Een lokale democratie die recht doet aan de behoeften, kwaliteiten en mogelijkheden van inwoners en de vorm en inhoud van lokale vraagstukken. Ons doel: samen met inwoners een duurzame lokale democratie vorm geven. Dit vraagt een actieve betrokkenheid van inwoners: meepraten, meedoen, meedenken en verantwoordelijkheid dragen. En van de gemeente: openheid, transparantie, en de wil om samen te werken en verantwoordelijkheid te delen.
Vernieuwing van de lokale democratie
Vertrouwen in bewoners
- Inwoners kunnen altijd meepraten over grote en kleine veranderingen in hun woonomgeving en worden tijdig (via sociale media en de Omrooper) op de hoogte gesteld van nieuwe ontwikkelingen. In elk beleidsstuk wordt aangegeven op welke wijze burgers meedenken, meedoen en verantwoordelijkheid dragen. Leidend hierin is de zogeheten ‘trap van eigenaarschap’ die aangeeft op welk wijze de invloed en het eigenaarschap vorm krijgt.
- De gemeente ondersteunt haar inwoners bij eigen initiatieven en doet dat waar nodig proactief. Zo voorkomen we een tweedeling tussen proactieve wijken en reactieve wijken.
- De gemeente gaat pro-actief middels wijkgesprekken het gesprek aan met inwoners over de wensen met betrekking tot lokale democratie. Welke vormen passen bij de vraagstukken en inwoners van Huizen? Hiermee kan het participatiebeleid worden verrijkt.
- Er wordt een laagdrempelig digitaal instrument ingesteld waarmee mensen onderwerpen/issues/vraagstukken kenbaar kunnen maken waarover zij in gesprek willen met anderen (dat kunnen zowel politici als niet-politici zijn). Insteek hierbij is dat we een persoonlijk gesprek zoveel mogelijk faciliteren. Het digitale instrument is een eerste stap om de onderwerpen/issues/vraagstukken bekend te maken. In dit kader doet de gemeente een onderzoek naar de behoefte aan whatsapp/telegram/signal of ander chatprogramma als contactmethode tussen inwoners en gemeente.
- Meepraten en invloed uitoefenen begint in de wijken. Om zoveel mogelijk mensen erbij te betrekken, gaat de gemeente experimenteren met verschillende manieren van inspraak/zeggenschap. Zo leren we wat het beste werkt en bouwen we aan een beter lokaal participatiebeleid.
- Inwoners krijgen het recht om een alternatieve aanpak voor te stellen voor publieke doelen in hun omgeving (Right to Challenge), met de garantie dat hun voorstel wordt besproken in de gemeenteraad.
- Huizen krijgt een burgertop: voor een aansprekend lokaal vraagstuk komt een door loting aangewezen groep inwoners bij elkaar om het thema te verdiepen, te bespreken, een mening over te vormen en het bestuur van advies of besluit te voorzien.
- Om jonge inwoners te betrekken bij de lokale politiek, organiseren we verkiezingen voor een kinderburgemeester (Zie ook 1 C.2: jongerenraad).