Sinds Coming-out Day 2016 hijsen we in Huizen de Regenboogvlag, maar daarmee zijn we er nog niet. We willen een inclusieve samenleving waarin iedereen erbij hoort, en ook homoseksuelen en lesbiennes (de LHBTI-gemeenschap) zich veilig en geaccepteerd weten. Daarom gaan we werk maken van sociale acceptatie: afspraken met scholen en sportclubs over voorlichting en omgaan met seksuele diversiteit. Kinderen en jongeren moeten kunnen zijn wie ze zijn.

De gemeente draagt bij aan het thuisgevoel van iedereen in Huizen, ongeacht afkomst, geslacht, beperking, geloof of seksuele voorkeur.

Gastvrije gemeente

Een open samenleving betekent ook een gastvrije samenleving. Tegen racisme en discriminatie van migranten, vrouwen en (seksuele) minderheden of mensen met een beperking stellen we harde grenzen. In een open en gastvrije samenleving moeten we ons allemáál thuis kunnen voelen.

Werken aan verdraagzaamheid; ruimte voor minderheden

  • Religie heeft van oudsher een belangrijke sociale functie in Huizen. De gemeente luistert naar alle religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Levensbeschouwing is geen onderwerp om krampachtig mee om te gaan. Samen leven vraagt van zowel atheïsten als gelovigen de nodige hoffelijkheid en tolerantie. De gemeente gaat het gesprek aan over ‘schuurpunten’ en werkt alleen samen met organisaties die bijdragen aan een actieve, open en solidaire samenleving.
  • De gemeente ondersteunt de emancipatie van vrouwen en homo’s binnen culturele en religieuze groepen: ze moeten hun leven kunnen inrichten zoals ze dat zelf willen. De gemeente sluit zoveel mogelijk aan bij initiatieven vanuit die groepen zelf. Geen dwang maar empowerment.
  • Huizen wordt een Regenboog-gemeente. De gemeente besteedt aandacht aan de jaarlijkse Coming-out Day (11 oktober) en stelt een ‘roze agenda’ op, waarin voornemens, plannen en actiepunten met betrekking tot de emancipatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen worden opgenomen en getoetst. Hierover wordt regelmatig overlegd met belangenorganisaties van deze groepen. Met scholen en sportclubs worden afspraken gemaakt over voorlichting en omgang met seksuele diversiteit.
  • Zorginstellingen en verenigingen moeten een fijne omgeving zijn voor iedereen, ongeacht ieders seksuele voorkeur. Iedereen moet uit de kast kunnen komen en blijven. Daarom stimuleert de gemeente zgn. Regenboogbeleid: bij zorginstellingen het keurmerk ‘De Roze Loper’.