De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Huizen is erg actief. Met een gedegen inbreng in raadscommissies en de gemeenteraad. Als GroenLinks ergens tegen is, zegt ze ook hoe het anders kan. Succes blijft dan niet uit, een sterk GroenLinks maakt het verschil in Huizen.
Groene successen
Meldpunt lichthinder
In 2010 heeft de GroenLinks-fractie een oproep gedaan om lichtoverlast te melden. Dat leverde 40 reacties op. De resultaten zijn verwerkt in het gemeentelijk verlichtingsplan. De inzenders hebben we hierover geïnformeerd. Klik hier voor meer informatie.
Bomen versnipperen is zonde
GroenLinks was tegen de kap van vijftig gezonde bomen voor de renovatie van de Havenstraat. Omdat dit niet te vermijden was stelde de fractie voor om het Havenstraathout te hergebruiken en er zogenoemde Havenbanktjes van te maken. De mogelijkheden hiervoor worden nu bekeken. Hetzelfde voorstel hebben we in december 2013 gedaan bij de aanleg van een veilig vrij liggend fietspad langs de IJsselmeerstraat. Klik hier voor meer informatie.
Goede fietsvoorzieningen
Bij herhaling heeft de raadsfractie gepleit voor verbetering van de stallingsmogelijkheden bij bushaltes (busstation, Regentesse). Op ons verzoek zijn er inmiddels goede, veilige stallingen bij zwembad Sijsjesberg gekomen. Na vragen van GroenLinks wordt ook gewerkt aan het realiseren van oplaadpunten voor elektrische fietsen in Huizen.
Zelfbeheer bij groenonderhoud
Bij het plan voor de herinrichting van het Stadspark heeft GroenLinks ervoor gepleit de bewoners te betrekken bij het beheer. Door een motie van GroenLinks (2012) bekijkt het college de mogelijkheden voor zelf- of medebeheer bij groenonderhoud. Wij vinden het een prima manier om de betrokkenheid van inwoners bij hun eigen leefomgeving te vergroten. Als mensen de openbare ruimte weer als iets van hun zien, gaan ze er waarschijnlijk ook zorgvuldiger mee om.
Zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen
In 2012 is een voorstel van GroenLinks aangenomen om zonnepanelen op het dak van het busstation te plaatsen. Dit heeft ertoe geleid dat op meerdere sportzalen zonnepanelen worden aangebracht. Voor GroenLinks is dit slechts het begin: zon is de norm. Lees ook dit artikel.
Zonatlas
Tijdens de algemene beschouwing in november 2013 diende GroenLinks een motie in, die het college verzocht om te onderzoeken welke mogelijkheden er voor de gemeente zijn om deel te nemen aan de Zonatlas van het Klimaatverbond Nederland of een vergelijkbaar alternatief. De Zonatlas laat in één oogopslag zien welke daken in een gemeente geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen en het opwekken van zonne-energie. Huiseigenaren kunnen door een eenvoudige rekenmodule snel uitrekenen wat de investering hen zal opleveren. Het college nam het idee over en de zonatlas wordt samen met andere Gooise gemeenten ingevoerd. Lees ook dit artikel.
Sociale successen
Herinrichting parkeerterrein bij Nautisch Kwartier
In december 2013 ging de raad akkoord met het plan om het openbare parkeerterrein bij het Nautisch Kwartier Huizen een uitstraling te geven die meer past bij het karakter van het Nautisch Kwartier. Een voorstel van GroenLinks werd aangenomen om de volgende extra voorzieningen te realiseren: oplaadpunten voor elektrische fietsen en auto’s, historisch ogende lantaarnpalen met LED-lampen, een watertappunt en een informatiezuil over de geschiedenis van de Oude Haven. Lees ook het krantenartikel.
Social return: leerervaringsplaatsen
GroenLinks heeft ervoor gepleit om bij overheidsopdrachten ook een maatschappelijke tegenprestatie te vragen (social return), bijvoorbeeld werkervaringsplaatsen. In 2012 hebben we dit bepleit bij bouwprojecten: leerervaringsplaatsen in het kader van tegengaan schooluitval en re-integratie op de arbeidsmarkt. De gemeente heeft dit voorstel overgenomen en gebruikt dit nu bij haar inkoopbeleid.
Startersbeurs: aanpak jeugdwerkloosheid
GroenLinks Huizen heeft in november 2013 het college voorgesteld om in Huizen de zogeheten ‘startersbeurs’ in te voeren. Die is bedoeld voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar met een voltooide MBO-, HBO- of WO-opleiding, maar niet gemakkelijk aan een baan komen. Met de startersbeurs worden zij in staat gesteld werkervaring op te doen en een ‘kickstart’ op de arbeidsmarkt te maken. Het gaat hierbij niet om reguliere banen, maar om werkervaringsplaatsen. De jongeren verdienen het dubbele van wat de gemiddelde stage biedt. Het idee is ontwikkeld door de Tilburgse hoogleraar Ton Wilthagen en de jongerenvakbonden van FNV en CNV. Inmiddels hebben 72 gemeenten hier positieve ervaringen mee. In december heeft het college van Huizen het voorstel van GroenLinks overgenomen. Klik hier voor meer informatie.
Speciaal onderwijs
In 2008 heeft GroenLinks voorgesteld om de Mulock Houwerschool (zmok-school) die tijdelijk aan de Trompstraat was gevestigd een permanente plek in Huizen te geven. In 2013 is de nieuwbouw gerealiseerd naast De Baat en naast de nieuw te bouwen sporthal op de Wolfskamer. De MH-school gebruikt de sporthal voor het gymnastiekonderwijs – een mooi voorbeeld van slim dubbelgebruik.
Budgetadvies bij aanvraag uitkering
Wie afhankelijk is van een uitkering, heeft het steeds moeilijker. GroenLinks is voorstander van een stevig sociaal beleid. De gemeente moet maximaal gebruik maken van de mogelijkheden die de wet biedt om de positie van de minima te verbeteren en de gevolgen van het landelijke beleid te verzachten. Daarom hebben we bij de behandeling van de ‘modernisering’ van het minimabeleid tijdens de raadsvergadering van december 2013 voorgesteld om het ontstaan van schulden tegen te gaan door mensen die een bijstandsuitkering aanvragen meteen een budgetadvies te geven. Het college stond hier positief tegenover en onderzoekt nu de mogelijkheden.
Open successen
Initiatiefvoorstel Kunst en Cultuur
Kunst en cultuur is een terrein dat al jaren de aandacht heeft van GroenLinks. Zo waren we in het verleden initiatiefnemer van de Kunstuitleen en het Kunst & Cultuurcafé. In 2011 heeft de fractie een initiatiefvoorstel ingediend voor het lokale cultuurbeleid. Onderdelen hiervan zijn overgenomen in de gemeentelijke cultuurnota 2012- 2016.
Behoud gebouw Koningin Wilhelminaschool
Een markant schoolgebouw sloop je niet; er is al teveel gesloopt in Huizen. Daarom heeft GroenLinks er steeds voor gepleit dit gebouw te behouden en de klaslokalen te benutten als ateliers voor kunstenaars. De collegepartijen wilden echter sloop voor de bouw van ouderenwoningen. GroenLinks drong aan op een onderzoek naar de bouwkundige staat van het gebouw. Hieruit bleek dat behoud wel degelijk mogelijk was. Resultaat: het gebouw blijft behouden en erin komen woningen voor ouderen. Op suggestie van GroenLinks komt er waarschijnlijk ook een gemeenschappelijke (ontmoetings)ruimte in.